Fakulty TUL evidují zvýšený zájem uchazečů. Může za to zřejmě pandemie

15. 7. 2021 | Aktuality

Studenti Technická univerzita v LiberciTechnická univerzita v Liberci letos zaznamenala zvýšený zájem uchazečů. Celkem se na ni v prvním kole přihlásilo 5500 lidí, o pětinu více než vloni. A počet zájemců možná ještě vzroste. Několik fakult univerzity totiž již otevřelo druhé kolo přihlášek. Podle děkanů fakult liberecké školy může za nárůstem zájmu stát mimo jiné i pandemie koronaviru. Díky ní se totiž zdravotnické a pedagogické obory těší větší prestiži než v minulosti.

Na fakultě zdravotnických studií mají oproti loňskému roku o třetinu přihlášek více. Maturanti projevili největší zájem o obory záchranářství a všeobecné ošetřovatelství.

“Koronavirová pandemie výrazným způsobem přispěla ke zvýšení prestiže nelékařských profesí. Veřejnost měla takřka v přímém přenosu šanci si uvědomit, že jsou to povolání nepostradatelná a že absolventi těchto oborů najdou své uplatnění v jakékoliv době,“ vysvětlil děkan fakulty Karel Cvachovec. Druhé kolo přihlášek na této fakultě se uzavírá 3. září.

Většímu zájmu se těší rovněž přírodovědně-humanitní a pedagogická fakulta, kam se přihlásilo o 700 lidí více než loni, celkem 3000. Děkan fakulty Jan Picek uvedl, že obzvlášť žádané jsou především učitelské programy. Patří mezi ně učitelství pro mateřské školy, učitelství pro první stupeň základních škol a navazující studium učitelství pro druhý stupeň základních a středních škol.

„Nárůst zájmu o studium učitelství je snad také výpovědí o tom, že pedagogická profese je pro mladé uchazeče atraktivnější. Nabízí stabilitu zaměstnání v kombinaci s již solidním platovým ohodnocením,“ míní Picka. I na tuto fakultu se zájemci mohou stále hlásit, konkrétně až do 15. srpna.

Zvýšený zájem studentů eviduje i ekonomická fakulta, kde počet přihlášek vzrostl o 14 procent. Také podle děkana fakulty Aleše Kocourka stojí za zvýšením zájmu celosvětová pandemie a s ní související ekonomické změny. „V souvislosti s nejistým ekonomickým vývojem se očekává nárůst nezaměstnanosti a nestabilita na trhu práce přispívá k vyššímu zájmu o vysokoškolské vzdělání,“ vysvětlil Kocourek. Ekonomická fakulta přihlášky přijímá až do 29. srpna.

Zdroj: Genus