Dvoutýdenní Erasmus

27. 6. 2016 | Studium v zahraničí

O co go?

Podívat se do zahraničí, strávit pár dní s mladými lidmi z různých koutů Evropy, přivézt si intenzivní zážitky. Zažít toho díky programu Erasmus + můžete opravdu hodně. A co je ještě lepší – vše je skoro zadarmo. Potřebná je znalost angličtiny na komunikativní úrovni (B1-B2 podle Evropského referenčního rámce), chuť a odvaha podívat se do zahraničí a špetka kreativity při vyplňování přihlášky. Je to jako u motivačního dopisu – musíte přesvědčit člověka, který vaši přihlášku čte, proč právě vy jste ti praví a měl by vás vybrat.

Pak už záleží na vás, jak si nastavíte náklady na cestu do dané lokality. Pokud ale budete chtít letět první třídou, letenky vám s největší pravděpodobností nebudou proplaceny v plné výši. Jestliže se ovšem spokojíte s cestovními náklady ve výši cca 100 – 200 EUR na osobu, nebude s tím problém. Jídlo, aktivity a ubytování účastníků bývá hrazeno z evropských fondů. Co má většina projektů společného je požadavek, aby si účastník přivězl něco, co je pro jeho rodnou zemi typické. Jeden večer v rámci pobytu totiž bývá věnován jednotlivým státům, jejich kultuře a tradicím a účastníci se mohou mezi sebou pobavit o tom, jak vidí jejich zemi ti ostatní.

Kdo ocení zaměření

Témata projektů – studentských výměn bývají různá. Od sportu, přes sociální sítě, ekologická, multikulturní či menšinová témata po atypicky zaměřené projekty jako třeba Drumming – Sound Theraphy. Dalším zajímavým tématem je třeba Discover Yourself Through Art nebo Think Global, Act Local.

„Poprvé jsem jela na výměnu před třemi lety, měla název Cine Mondo a byla v Bologni v Itálii,“ říká Kristýna Sosnovcová (24), která momentálně studuje obor udržitelný rozvoj venkova v tropech a subtropech na Fakultě tropického zemědělství ČZU v Praze a absolvovala už 3 mezinárodní výměny mládeže v rámci Erasmu +. „Bylo nás asi třicet mladých lidí, bydleli jsme v domečku na italském venkově, starali jsme se o chod domu, vařili jsme si a do toho jsme se vzdělávali ve filmaření. Točili jsme krátké soutěžní filmy na téma blízké přírodě, koukali se na filmy s ekologickou tématikou a rozebírali je.“ Za nejlepší projekt ale považuje Cycling Alternatives v Německu, kterého se zúčastnila hned dvakrát. „Byl to velmi promakaný projekt a v člověku zanechal stopu,“ dodává Kristýna.

Rub a líc

Každá věc má své výhody a nevýhody. Platí to i o projektech Erasmus +, hrazených z fondů Evropské unie. Je tu ale poměrně velká byrokracie spojená s projekty a občas nesmyslná kritéria počtu účastníků. „Mnohé výměny mládeže stojí za zlámanou grešli, protože nejsou pořádně vypracované a někdy bývají i zneužité pro ‚dovolenou s přátely‘,“ popisuje Kristýna. Nevýhoda je podle ní také to, že se již nedají čerpat tyto peníze na projekty pouze pro české účastníky pořádající se v ČR, vždy tam musí být mezinárodní přesah. Na druhou stranu jsou tu zjevné výhody jako možnost zažít skvělé zážitky téměř zadarmo, poznat jiné země a kultury a navázat kontakty s mladými lidmi z těchto zemí.

Zdroje:

eycb.eu

tmelnik.cz

Facebooková skupina YOUTH PROJECT Czech Republic

Zdroj fotografií: freeimages.com

Další články k tématu

Lepší plat i víc kontaktů aneb Co přináší studium v zahraničí

Studenti, kteří vyjedou studovat do zahraničí, dosáhnou v budoucnu na lepší platové ohodnocení než studenti, kteří zůstanou v Česku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Dům zahraniční spolupráce (DSZ). Do průzkumu se zapojilo přes 600 lidí ve věku 18 až 35 let. Byli rozděleni zhruba na dvě poloviny, podle toho, zda studovali v zahraničí nebo ne, […]

číst více

Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

Evropský stipendijní program Erasmus funguje v Česku již 25 let. Za tu dobu se do něj zapojilo přibližně 411 tisíc Čechů. Nejčastěji šlo o vysokoškolské studenty a pracovníky. Od roku 2014 je program pod názvem Erasmus+ otevřený i žákům základních a středních škol, učitelům, pracovníkům s mládeží nebo sportovním trenérům. Jen loni do zahraničí s Erasmem vyjelo […]

číst více