Covidová výuka na VŠ: Roušku by za distanční výuku studenti neměnili

30. 11. 2021 | Aktuality

výuka v rouškáchDalší semestr s covidem na vysokých školách je v plném proudu. A zatím v prezenčním režimu – s výjimkami. Aktuálně platí plošně pouze opatření, že v učebnách, kde je v jeden čas více než 50 lidí, a ve společných prostorách musí mít studenti nasazené respirátory. Jednotlivé školy a fakulty si další pravidla stanovují samy. Stávající opatření studentům nevadí a problém s ním nemají ani vyučující. Shodují se na tom, že je lepší výuka v respirátorech než ta distanční.

„Je to nepříjemné, ale už jsem si zvykl, je to lepší než on-line výuka, hlavně teď v prváku, když jsem se se školou celkově seznamoval. Možná bych preferoval nějaké častější přestávky s možností jít na chvíli ven bez respirátoru,“ uvedl pro VysokéŠkoly.cz Matyáš (19) z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Shoduje se s ním i jeho kolega Matěj z Fakulty tělesné výchovy a sportu. „Distanční výukou jsem si prošel v posledním ročníku střední školy a už bych to znovu nechtěl. Radši budu mít při výuce roušku,“ vysvětlil.

Za nešťastné by uzavření vysokých škol považoval i dosluhující rektor pražské univerzity Tomáš Zima. „Pokud by byl opět nějaký lockdown, tak to považujeme za velmi špatné řešení, které problém nevyřeší,“ řekl Zima pro server Novinky.cz a dodal: „Naší snahou spolu se studenty je samozřejmě maximální dodržování opatření, která jsou, a propagace očkování.“

Studenti Univerzity Karlovy se zatím pro absolvování přednášek a seminářů nemusí prokazovat žádným z dokladů o bezinfekčnosti. Neplatí to ale všude. Například na některých fakultách Masarykovy univerzity je nutné prokázat se negativním testem, očkováním, nebo prodělanou nemocí. Někde mají studenti i možnost vybrat si, zda se výuky nebo zkoušek zúčastní prezenčně. „Vyučující mají povinnost nabídnout studentům i on-line formu zkoušek,“ uvádí Fakulta sociálních věd MUNI.

Na České zemědělské univerzitě pak již delší probíhá hybridní výuka, která kombinuje distanční a prezenční studium. „S ohledem na potřebu snížení kumulace studentů ve velkých skupinách se doporučuje, aby vyučující zvážili, tam, kde to bude účelné podle povahy předmětu a počtu studentů, vést teoretickou výuku v hybridním režimu,“ píše univerzita na svém webu. V praxi to pak může vypadat tak, že se přednáška, které se prezenčně účastní studenti, streamuje pro zájemce také on-line.

Vysoká škola ekonomická zatím kromě respirátorů při výuce žádná další omezení pro studenty nezavádí. A ani zdejší studenty toto pravidlo nijak neomezuje. „Není to nijak příjemné, ale nijak mě to neomezuje,“ popsal pro VysokéŠkoly.cz student Tadeáš (19). Také na VŠE se studenti nemusí prokazovat bezinfekčností. To ale neplatí pro zaměstnance školy, kteří – pokud nemoc neprodělali nebo nejsou očkovaní – musí každých sedm dní na test.

S očkováním mají studentský život bez omezení

Ke studentskému životu patří nejen studium, ale i různé kulturní a společenské akce. Na ty už potvrzení o bezinfekčnosti studenti potřebují. Matyáš, Matěj i Tadeáš, které VyskoéŠkoly.cz oslovily, jsou všichni proti covidu očkovaní. Protiepidemická pravidla je tak podle jejich slov zatím nijak neomezují. „Jsem v prvním ročníku, nevím, jaký byl studentský život mimo covid dobu, ale nemyslím si, že by to byl výrazný rozdíl. Jsem očkovaný, takže pro mě se nic zatím nemění a všude se dostanu bez komplikací,“ uvedl Matěj.

„Jsem očkovaný a i moji nejbližší přátelé, se kterými se scházíme, takže pro nás zatím žádné omezení,“ souhlasí se svým kolegou Matyáš. „Já a moji kamarádi jsme plně očkovaní, proto pro mě pravidla pro návštěvu kulturních akcí a hospod nejsou komplikací,“ doplňuje Tadeáš.

Zdroje: Novinky.cz, VŠE, ČZU, MUNI

Další články k tématu