Co dělat, když přijdete o práci

31. 7. 2020 | Studentský život

ztráta_práceKvůli pandemii koronaviru je situace na trhu práce nejistá. Někteří už o práci přišli, jiné to může potkat, jakmile skončí státní podpora zaměstnavatelů. Problémy se zaměstnáním se mohou týkat i studentů. Pokud jste kvůli pandemii přišli o výdělek a hledáte zaměstnání, připravili jsme pro vás několik rad, jak se s celou situací vypořádat. Nejdůležitější je naučit se šetřit peníze, vypořádat se se stresem a samozřejmě nakonec najít nové zaměstnání.

Spočítejte si, jak dlouho vydržíte bez práce

První věc, kterou by člověk měl udělat po ztrátě zaměstnání, je vypočítat si, jak dlouho může vyžít z úspor. To můžete zjistit relativně jednoduše. Vydělte součet svých úspor součtem běžných měsíčních nákladů a vyjde vám doba, během níž to bez práce finančně zvládnete. Pokud například máte ušetřeno 50 tisíc korun a vaše běžné měsíční výdaje jsou 20 tisíc korun, s úsporami vystačíte dva a půl měsíce.

Přehled výdajů se hodí mít po ruce i pokud zrovna neřešíte ztrátu zaměstnání. Výdaje si můžete zaznamenávat třeba do dokumentu v Excelu nebo klidně na kus papíru.

Pokud žádné úspory nemáte, překlenout náročné období bez práce můžete i jinak.

Omezte zbytečné výdaje

Jakmile si své výdaje sepíšete, určitě najdete položky, na kterých se dá ušetřit – nebo za které vůbec utrácet nemusíte. Jde například o večeře v restauracích, návštěvy barů, předplatné časopisů a streamovacích služeb jako je třeba Netflix, kupování kávy v obchodech (doma si můžete udělat daleko levnější), video hry, nové oblečení a podobné věci, bez kterých se dokážete obejít.

Omezit tyto výdaje sice nebude jednoduché a rozhodně ne zábavné, ale prodloužíte tím dobu, během které zvládnete ve finančním zdraví přežít bez práce. Navíc, svých oblíbených věcí se nevzdáte napořád. Pouze na tak dlouho, dokud si nenajde nové zaměstnání a nezačnete znovu dostávat výplatu.

Snižte i další výdaje

Omezit zbytečné výdaje je skvělý začátek. Šetřit ale můžete i jinde. Třeba na bydlení. Můžete si k sobě například přibrat spolubydlícího, zvážit přesun do cenově dostupnější části města, či se sestěhovat s kamarádem nebo příbuzným.

Podobný krok však musíte dopředu důkladně zvážit a pevně se domluvit – ať už se spolubydlícím nebo příbuzným – na podmínkách, platbách, i délce pobytu.

Uspořit můžete pak také na stravování. Zapracujte na svých kulinářských dovednostech a naučte se vařit cenově dostupnější jídla.

Aktualizujte svůj životopis

Pokud jste již nějakou dobu nehledali práci, je nyní ten správný čas doplnit svůj životopis. Připište informace o posledním zaměstnání a zamyslete se, jestli jste si neosvojili nějaké nové dovednosti, které stojí za zmínku. Životopis by neměl být podrobným přehledem všech vašich úspěchů a činností, ale pouze těch, které se vážou k pozici, na níž se hlásíte.  Měli byste proto životopis vždy upravit na míru každému zaměstnavateli, kterého chcete oslovit.

Sepište skvělý motivační dopis

Společně s životopisem je motivační dopis klíčový pro získání práce. Stejně jako životopis by měl vyzdvihnout zkušenosti a dovednosti, které využijete v novém zaměstnání. V motivačním dopise můžete dopodrobna rozvést položky z životopisu a třeba zmínit i to, co se do něj nevešlo.

Aktualizujte svůj profil na LinkedIn

LinkedIn je nejužitečnější sociální síť pro všechny, kteří chtějí najít práci. Kromě toho, že prostřednictví sítě můžete sami aktivně hledat práci, můžou i naopak vás přímo oslovit zaměstnavatelé. Vyplňování profilu proto věnujte dostatečnou péči a nezapomeňte zaškrtnout, že aktuálně hledáte zaměstnání, aby zaměstnavatelé věděli, že vám mohou zasílat nabídky.

Odpovězte alespoň na jeden inzerát denně

Při hledání práce buďte aktivní. Denně odpovězte alespoň na jeden inzerát. Můžete si nastavit i vyšší limit, ale počítejte s tím, že odpověď vám nějaký čas zabere, vzhledem k tomu, že byste měli motivační dopis i životopis vždy upravit na míru inzerované pozici.

Zdroj:
https://collegeinfogeek.com/job-loss/