FINANČNÍ RÁDCE: Jak při studiu vyjít s penězi

3. 1. 2020 | Studentský život

chytře zacházet s peněziVytvořte si rozpočet

Základem zdravých financí je mít přehled o svých příjmech a výdajích. Sepište si přehledně všechny své příjmy a zaznamenávejte si, za co utrácíte. Po nějaké době si přehled projděte a zjistěte, kde by se dalo ušetřit. Černou dírou bývají často výdaje za kávu s sebou nebo něco dobrého na zub. Zkuste se proto na problematické výdaje zaměřit a zamyslete se, jak je můžete omezit (v případě kávy investujete do termo hrnku, chystejte si svačiny s předstihem atp.). Velkou položkou mezi výdaji studenta pak bývají také studijní materiály. Poptejte se mezi staršími kolegy, zda se nezbavují starých skript či učebnic. To samé platí i v případě oblečení, které se též vyplatí shánět „second hand“. Můžete tak ušetřit spoustu peněz a mimo to je to i ekologičtější.  Pokud máte možnost, můžete si do svých výdajů zařadit i položku „na budoucnost“, kde si budete odkládat pravidelně menší finanční obnos do prasátka, nebo na spořící účet.

Šetřete v bance

Už jsme to krátce zmínili v předchozím bodě, ale mít na bankovním účtu něco málo naspořeno představuje velikou výhodu. Nikdy nevíte, kdy se něco může pokazit, rozbít nebo kdy budete například čelit nenadálé zdravotní pohotovosti – nebo třeba nenadálé touze vyrazit někam do zahraničí. Ujistěte se, že máte účet u banky, u níž nemusíte platit žádné zbytečné poplatky a kde se vám peníze alespoň nějakým způsobem úročí.

Prodávejte to, co už nepotřebujete

Člověk během života nashromáždí spoustu věcí, které později již nepotřebuje. To ovšem neznamená, že by je nemohl využít někdo jiný. Staré učebnice, elektronika, knihy, oblečení, hračky z dětství – to všechno může posloužit dalším lidem a vy nejen že vyděláte, ale uvolní se vám doma místo. Prodávat můžete přes specializované weby či sociální sítě.

Hledejte studentské slevy a další výhody

Je všeobecně známé, že se studenti v penězích zrovna netopí. Ví to i firmy a instituce. Proto se snaží vyjít studentům vstříc a nabízí jim různé slevy. Občas je nutné trochu po studentských slevách pátrat, proto se nebojte vždy zeptat, zda vybraná společnost nějaké slevy nabízí.  Obvykle sice nejde o příliš velké částky, ale každá korunka se počítá.

Místo do knihkupectví pak choďte do knihovny. Využijte školní sportovní kurzy jako formu pohybu namísto placeného členství v posilovně.

Další výhodou, kterou můžete během studia získat, jsou nejrůznější studentská stipendia jako je ubytovací stipendium, prospěchové stipendium pro studenty s výbornými výsledky, nebo stipendium pro studenty žijící v tíživých podmínkách. Stipendia školy zpravidla samy nenabízejí, ale je nutné si o ně zažádat.

Najděte si práci

Jestliže ji doposud nemáte, zkuste si najít práci. Ideálně takovou, která bude aspoň trochu souviset s oborem, který studujete. Zkuste se pozeptat přímo na vaší katedře, jestli někdo neví o vhodné práci či brigádě. Některé katedry studentům umožňují získat praxi přímo v rámci školy, třeba na pozici placeného asistenta v knihovně dané katedry. Dobrou variantou pro studenty je i práce z domova, kterou je snazší nacpat do už tak nabitého rozvrhu.

Zdroj:

ollegecures.com
moneycrashers.com

Další články k tématu