Buď hrdinou své doby, láká Akademie věd středoškoláky na stáže

23. 11. 2020 | Aktuality

buď hrdinou své dobyJste středoškolák a zajímá vás věda? Pokud chcete zjistit, co dělá takový vědec v praxi, můžete se přihlásit na roční stáž, kterou pravidelně vypisuje Akademie věd v rámci projektu Otevřená věda. Vybírat si můžete stáže z celé řady vědeckých disciplín včetně antropologie, biologie, historie, robotiky či zoologie.

„Buď na rok vědcem Akademie věd. Vyzkoušej si, jak se dělá věda. Získej zajímavé zkušenosti a odbornou praxi. Přihlas se na stáž, může ti to pomoct při výběru budoucí profese i při přijímacím řízení na vysokou školu,“ představila projekt s heslem Buď hrdinou své doby! Akademie věd.

Středoškoláci se v rámci stáže nejenom seznámí s podobou vědeckého výzkumu, ale rovněž získají praxi, přístup do laboratoří, knihoven a k odborným materiálům a poznají odborníky z oboru. Stáže totiž vedou vědci z celé České republiky.

Přihlášku na stáž je možné podat do 30. listopadu. Probíhá to tak, že si studenti na webových stránkách projektu vyberou téma, vyplní přihlášku a přiloží k ní motivační dopis. Vědci poté vyberou nejvhodnějšího kandidáta pro stáž. Tu student absolvuje buď sám anebo s dalšími dvěma kolegy, s nimiž utvoří malý vědecký tým. Stáž začne v lednu 2021 a bude trvat po celý rok, letní prázdniny nevyjímaje.

„Do programu se často hlásí velmi motivovaní studující, kteří mohou být dobrou pomocnou rukou ve výzkumu,“ vysvětluje Nina Fárová ze Sociologického ústavu Akademie věd, která si již vyzkoušela vedení stážistů ze středních škol. „Stáží v sociálních a humanitních vědách se každoročně vypisuje poměrně málo (v porovnání s vědami technickými a přírodními) a je o ně tedy velký zájem. Už se moc těším, kdo se na moji stáž přihlásí letos,“ doplnila Fárová.

Pokud váháte s podáním přihlášky kvůli pandemii koronaviru, nemusíte mít strach. Stáže totiž probíhaly i během lockdownu letos na jaře. Změnila se akorát jejich podoba – uskutečnily se on-line. Měly podobu konzultací, studia literatury, diskuzí a přes prázdniny během uvolnění zákazů došlo i na práci v terénu a v laboratořích.

Zdroj:
novinky.cz

Další články k tématu