Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

18. 9. 2023 | Studentský život

jak finančně zvládnout studium na VŠ
Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc.

Využijte zdroje své školy naplno

Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto náklady umenšit, je trávit více času v kampusu školy a využívat dobře osvětlená a teplá místa, jako je například univerzitní knihovna, kde se můžete učit nebo psát seminárky stejně dobře jako doma.

Recyklujte, recyklujte a zase recyklujte!

Obchodů, kde můžete za nízké ceny pořídit oblečení, vybavení do domácnosti, knihy a jiné věci z druhé ruky, ve velkých městech najdete spoustu. Některé školy navíc pořádají vlastní studentské trhy, odkud si můžete odnést plnou tašku za pár korun.

Vydat se můžete také na pravidelné bleší trhy. A kdo by chtěl získat věci úplně zadarmo, může využít sociální sítě a různé weby, kde najdete vše od nábytku, až po hračky či hudební nástroje za odvoz.

Obraťte se na své spolužáky

Nové učebnice a skripta vyjdou často na stovky i tisíce korun. Navíc je po dokončení studia už nejspíš potřebovat nebudete. Proč tedy platit plnou cenu?

Spoustu titulů seženete v univerzitní knihovně, která u žádaných titulů mívá k dispozici více výtisků. I tak se může stát, že se na vás nedostane. Doporučujeme proto, zarezervovat si knihu s dostatečným předstihem, ideálně ještě před začátkem nového semestru.

Další možností je obrátit se na starší spolužáky. Ti se rádi za drobný peníz nebo úplně zadarmo zbaví už nepotřebných učebnic a často i výpisků z přednášek, nebo vypracovaných otázek ke státním závěrečným zkouškám. Na internetu pak najdete také spoust databází, které studentům nabízí odborné texty zdarma.

Zjistěte, na jaká stipendia máte nárok

Každá vysoká škola nabízí různá stipendia o rozdílné výši a za jiných podmínek, proto se vyplatí vědět, na jaká z nich máte nárok. Většina univerzit nabízí ubytovací stipendia, prospěchová stipendia a stipendia pro studenty ze sociálně znevýhodněných rodin. Ačkoliv nejde nutně o závratně vysoké částky, vysokoškolákovi, který obrací každou korunu, přijde několikatisícové stipendium vhod.

Pokud ani po prozkoumání stránek vaší univerzity nezjistíte, jak o stipendia požádat a na která máte nárok, zkuste se obrátit na vaše spolužáky. Anebo zajděte na studijní oddělení či přímo za zástupci vaší katedry.

Pracujte během studia

Pracovat při studiu je realita velké části studentů. Ale není práce jako práce. Katedry často nabízí specializované stáže v oboru, které bývají placené. Jestli si tak chcete přivydělat a zároveň získat užitečnou praxi v oboru, zabijete stáží dvě mouchy jednou ranou. Pokud informace o stážích nejsou dostupné na internetu, nebojte se zeptat přímo vašich vyučujících.

„Bokovka“

Prodej oblečení i dalších věcí, které už nevyužijete, je další způsob, jak můžete přilepšit svému rozpočtu. Časově nenáročnou činností, která vám také může vydělat pár stovek, je vyplňování placených dotazníků. A pokud jste aktivní na sociálních sítí, může zkusit reklamní spolupráci nebo partnerství se značkami. Kreativní studenti pak vydělávají na svých koníčcích. Prodávají vlastnoručně vyrobené šperky, nebo jiné výrobky, které je baví vyrábět.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

České veřejné vysoké školy sice nabízejí studium zdarma, ale i bez školného mohou výdaje činit tisíce korun měsíčně. Výhodu mají studenti, které finančně podporuje rodina. Až 12 tisíc vysokoškoláků si ale podle projektu Neviditelní musí na studium z větší části či úplně vydělávat sami. Na podporu od školy v podobě sociálního stipendium dosáhne jen deset procent …

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Pětadvacetileté Barbora, vždycky chtěla být mladou matkou. Sen se jí splnil, jenže zároveň byla studentkou. Otěhotněla před příjímacími zkouškami na doktorské studium oboru financí. „Říkala jsem si, že to zkusím. Když to nepůjde, nikdo mi hlavu neutrhne,“ vzpomíná Barbora na rozhodnutí, jestli se má pustit do dalšího studia. Teď už má doma miminko a příští …

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium. „Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat …