Jak finančně zvládnout studium na vysoké škole

18. 8. 2021 | Studentský život

financování studiaVysoká škola je místo, kde většina lidí poprvé zakusí opravdovou nezávislost – včetně té finanční. S takovou nezávislostí se ale pojí také velká zodpovědnost. Jako vysokoškolák se tak kromě spousty dalších věcí musíte naučit i chytře spravovat své peníze. Vyvarujte se těch největších finančních chyb, kterých se studenti nejčastěji dopouští, a zjistěte, kde můžete získat nějaké ty peníze navíc. Přinášíme vám šest tipů, jak finančně zvládnout studium na vysoké škole.

Vyhněte se dluhům

Přečerpat limit na účtu může být lákavé a občas i nezbytné. Pokuste se tomu ale vyhnout. Bývají s tím spojené různé poplatky a někdy se vám může také stát, že peníze nevrátíte včas na účet. Dluhy za studium na vysoké škole je to poslední, čím se po absolvování budete chtít zabývat.

Šetřete

Obětovat peníze na zábavu není nic špatného, ale člověk by si měl dopředu vytvořit rozpočet, aby věděl, jak může efektivně využívat svůj omezený příjem. Možná se jakožto chudí studenti budete muset něčeho vzdát, ale pro všechno existují levnější alternativy. Místo dovolené s kamarády v zahraničí můžete třeba vyrazit s partou přátel na chatu nebo pod stan.

Zkuste stipendia

Stipendia na českých vysokých školách nebývají příliš vysoká. I menší částky ale během náročného studia přijdou vhod.

Zjistěte si, jaká stipendia nabízí vaše univerzita a zda splňujete podmínky pro jejich získání. Většina českých vysokých škol nabízí ubytovací a prospěchová stipendia, či příspěvky pro studenty ze sociálně znevýhodněných rodin.

Existují také sportovní stipendia, která dostávají studenti provozující sport na profesionální, reprezentační úrovni. Sportovní stipendium bývá ve srovnání s ostatními stipendii vyšší, dosáhne na něj ale jen málo lidí.

Není brigáda jako brigáda

Mnoho vysokoškoláků mylně předpokládá, že typické studentské brigády jsou jediným způsobem, jak si vydělat během studia peníze navíc. Studenti tak běžně pracují v kavárnách, řetězcích rychlého občerstvení či v call centrech. Možností je ale mnohem víc. Můžete třeba začít pracovat na volné noze, najít si práci přímo na univerzitě anebo začít doučovat své spolužáky.

Vyberte vhodné ubytování

Ubytování mimo domov se může pořádně prodražit. Než si vyberete mezi kolejí nebo podnájmem, pořádně zvažte, co je finančně výhodnější.

Například: Budete se o nájem dělit se spolubydlícími? Vyplatí se vám bydlet daleko od školy, pokud započítáte náklady na cestování? …

Všechny tyto i další faktory je nutné při výběru ubytování vzít v potaz. Změna bydlení je v budoucnu samozřejmě možná, ale pojí se s tím spousta papírování a často také další náklady. Takže je lepší vybrat si správně hned na začátku studia.

Hledejte práci už před státnicemi

Hledat zaměstnání byste měli ideálně už během studia. Můžete začít na pozici stážisty a postupně se vypracovat až na plný úvazek.

Pokud takovou možnost nemáte, i tak začněte rozesílat životopisy ještě před koncem studia. Ideálně ještě v zimním semestru. Když zaměstnání nenajdete, musíte se jít nahlásit na úřad práce. Status studenta má totiž každý vysokoškolák jen do konce prázdnin.

Zkombinovat studium, psaní závěrečné práce a zároveň si hledat zaměstnání rozhodně není jednoduché, ale v budoucnu se vám to (doslova) vyplatí.

Zdroj: College Info Geek

Další články k tématu

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Česko má největší podíl pracujících vysokoškoláků

Až 92 procent českých vysokoškoláků zároveň studuje i pracuje. Vyplývá to z analýzy projektu Eurostudent, který zpovídal vysokoškoláky ve 25 evropských zemích. Většina z nich bere práci jako nutnost, bez ní by si náklady studia nemohli dovolit. Řada českých vysokoškoláků proto pracuje na pozici, která nijak nesouvisí s jejich studijním oborem. Z průzkumu dál vyplývá, že čeští vysokoškoláci pracují …

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

Studium na vysoké škole podraží. Inflace postihne tisíce vysokoškoláků

České veřejné vysoké školy sice nabízejí studium zdarma, ale i bez školného mohou výdaje činit tisíce korun měsíčně. Výhodu mají studenti, které finančně podporuje rodina. Až 12 tisíc vysokoškoláků si ale podle projektu Neviditelní musí na studium z větší části či úplně vydělávat sami. Na podporu od školy v podobě sociálního stipendium dosáhne jen deset procent …

Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

Finanční tíseň studentů by řešilo omezení počtu stipendií, míní expert

Stále více studentů negativně ovlivňuje zdražování cen. Stipendia, která dostávají, jsou na pokrytí životních nákladů nedostačující. Problémem se zabývá odborník na vysokoškolské vzdělávání ze společnosti EDUin Jan Zeman. Podle něj by se stipendia měla navýšit a dosáhnout by na ně mělo méně zájemců. „Myslím, že podpora není správně zaměřená. U nás spousta studentů využívá nízkou …