Zvolený obor změní během studia až polovina studentů

12. 5. 2014 | Aktuality

Po nástupu na vysokou školu začnou někteří studenti váhat, zda je zvolený obor pro ně ten pravý. Někdy dokonce dochází k tomu, že daný obor vymění za jiný, především v očekávání lepšího pracovního uplatnění v budoucnosti. Možnostem a podmínkám přestupu jsme se věnovali v článku Chci změnit obor, možná i školu. Ale kolik studentů se opravdu k přestupu odhodlá?

Z aktuálního průzkumu společnosti Studenta Media a informačního portálu Primat.cz vyplývá, že jde až o 49 % studujících. 86 % z nich změnilo obor během bakalářského stupně. Hlavním důvodem je pro 44 % vysokoškoláků nevhodná volba původního oboru z pohledu budoucího uplatnění. Pro více než 15 % studentů je primárním důvodem vysoká náročnost studia. Nejčastěji mění obor studenti z přírodovědeckých fakult (24,3 %), následováni studenty ekonomických (23,1 %) a humanitních oborů (17,9 %).

Nejčastěji mění obor studenti během prvních dvou let studia. Na magisterském či doktorském stupni jsou přestupy spíše výjimkou (6 %). Důvodem změny původního rozhodnutí je u mnoha studentů většinou zjištění, že jimi zvolený obor není natolik perspektivní, aby bez problémů získali po absolvování školy zaměstnání.

Hlavním kritériem při výběru nového oboru je tedy lepší využitelnost oboru v praxi a perspektiva budoucího uplatnění (43,2 %). Dalším významným kritériem je praktické zaměření školy a fakulty (27,4 %) a doporučení svých známých a kamarádů (22,6 %). Téměř 16 % studentů se pro nový obor rozhoduje podle náročnosti přijímacích zkoušek.

Zdroj: průzkum společnosti Studenta Media a informačního portálu Primat.cz (průzkum byl realizován formou kvantitativního online dotazování mezi 687 vysokoškolskými studenty napříč studijními obory ve vybraných městech ČR)

Další články k tématu

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali […]

číst více

Průzkum UPOL: Filozofové chtějí podnikat, nejvyšší plat chtějí medici

Každý čtvrtý student Univerzity Palackého v Olomouci chce po absolvování podnikat. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 1500 respondentů. Do podnikání se nejčastěji chtějí pustit studenti z filozofické fakulty a fakulty tělesné kultury. Nejvyšší nástupní plat pak chtějí studenti lékařské fakulty. Zájem o podnikání oproti roku 2012 narostl o pět procent. Nejvíc studentů chce ale stále […]

číst více

Studijní plány: Skončit magistrem nebo pokračovat na doktorát?

Úspěšně jste zakončili magisterské studium a přemýšlíte co dál? Rozhodování může být složité, obzvlášť pokud nemáte představu, jak by měla vypadat vaše budoucí kariéra. Můžete se vydat rovnou na pracovní trh, anebo dál studovat a získat titul PhD. Obojí má své pro i proti. Magisterské studium Magisterské studium zpravidla trvá dva roky, přičemž na českých […]

číst více