Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

1. 8. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

uplatnění žen v technických oborech
Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný nárůst pak zaznamenaly technické obory, kde se počet žen z 25 procent navýšil na zhruba 28 procent. Obecný trend je přitom opačný. Na vysokých školách totiž celkově studuje více žen než mužů.

Fakulta informatiky Masarykovy univerzity v Brně v loňském roce přijala 207 nových studentek a 921 studentů. Ve stejném roce obor absolvovalo 433 lidí, a z toho bylo 87 žen.

Na Univerzitě Karlově v Praze byla za rok 2022 situace obdobná. Ke studiu ICT oborů se zapsalo 414 mužů a 115 žen. V letošním roce univerzita přijala do těchto oborů 620 mužů a 198 žen. Celkem na všech univerzitách loni ICT obory studovalo 19315 mužů a 4173 žen.

Výrazné rozdíly jsou pak mezi Češkami a cizinkami studujícími v Česku. Obory ICT studovalo loni 25 procent cizinek. Na technických oborech bylo dokonce 37 procent zahraničních studentek, studentů pak 63 procent.

Jedním z důvodů, proč se ženy technickým oborům nevěnují, je podle Jana Schönbauera z organizace Czechitas to, že o svém potenciálu často vůbec netuší. Od studia těchto oborů jsou navíc ženy často odrazovány už na střední nebo základní škole.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

S rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru. Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá […]

číst více

Koleje hlásí stop stav, pronájmy jsou ale dražší

Konec prázdnin je pro studenty často ve znamení hledání bydlení na nadcházející semestr. Koleje ve velkých městech hlásily už zhruba v polovině měsíce srpna plno. Bydlení na privátu je zase méně dostupné – finančně i kvůli postoji pronajímatelů. Plno mají některé koleje v Praze a v Brně. Ze sta procent je zaplněna brněnská Masarykova univerzita. Obsazených je také […]

číst více

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí. Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z […]

číst více