Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

1. 8. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

uplatnění žen v technických oborech
Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný nárůst pak zaznamenaly technické obory, kde se počet žen z 25 procent navýšil na zhruba 28 procent. Obecný trend je přitom opačný. Na vysokých školách totiž celkově studuje více žen než mužů.

Fakulta informatiky Masarykovy univerzity v Brně v loňském roce přijala 207 nových studentek a 921 studentů. Ve stejném roce obor absolvovalo 433 lidí, a z toho bylo 87 žen.

Na Univerzitě Karlově v Praze byla za rok 2022 situace obdobná. Ke studiu ICT oborů se zapsalo 414 mužů a 115 žen. V letošním roce univerzita přijala do těchto oborů 620 mužů a 198 žen. Celkem na všech univerzitách loni ICT obory studovalo 19315 mužů a 4173 žen.

Výrazné rozdíly jsou pak mezi Češkami a cizinkami studujícími v Česku. Obory ICT studovalo loni 25 procent cizinek. Na technických oborech bylo dokonce 37 procent zahraničních studentek, studentů pak 63 procent.

Jedním z důvodů, proč se ženy technickým oborům nevěnují, je podle Jana Schönbauera z organizace Czechitas to, že o svém potenciálu často vůbec netuší. Od studia těchto oborů jsou navíc ženy často odrazovány už na střední nebo základní škole.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …

Firmy shání absolventy technických oborů

Firmy shání absolventy technických oborů

Jedním z kritérií při výběru studijního oboru je budoucí uplatnění. To nejrychleji najdou absolventi technických oborů. Naznačuje to tradiční souboj firem o absolventy středních a vysokých škol v Moravskoslezském kraji. Firmy tam totiž inzerují více pracovních technických pozic, než kolik je absolventů daných oborů. „Včera jsme měli na pohovoru čerstvého absolventa elektrikáře. Ale je to vzácnost, …

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od …