Žebříček: Nejlepší ekonomie není na ekonomce

26. 6. 2022 | O studijních oborech

studium ekonomie

QS World University Rankings každoročně vydává žebříček těch nejlepších škol po celém světě. Již tradičně také zveřejňuje seznam těch nejlepších škol podle oborů. Podíváme se společně, jak si vedou české univerzity ve srovnání s těmi zahraničními. Tentokrát se zaměříme na obor ekonomie. Na které univerzitě v Česku vyrůstají nejlepší ekonomové?

QS World University Rankings podle oboru hodnotí celkem pět kritérií. Kromě akademické reputace a zaměstnavatelské reputace jsou to mezinárodní výzkumná síť a dvě kritéria v oblasti citací publikací, které vznikly v rámci oboru. Kritérium zaměstnavatelské reputace vychází z průzkumu mezi zaměstnavateli, kteří zaměstnávají absolventy univerzity. Akademická reputace pak ze zpětné vazby akademiků po celém světě.

V oboru ekonomie a ekonometrie mají v žebříčku zastoupení jen dvě české univerzity. Prvenství mezi tuzemskými školami obsadila opět pražská Univerzita Karlova. Podle tabulky, kterou vytvořil Daniel Münich pro svůj blog Metodika hodnocení, má ekonomie na Karlovce dokonce – co se citací týče – 13. percentil, čímž se řadí mezi nejlepší univerzity světa. Celkově pak obsadila 139. místo. Oproti loňsku si o 11 příček polepšila. Ekonomie se na Univerzitě Karlově vyučuje na Fakultě sociálních věd. Žebříček zohledňuje výsledky aktivit dvou ekonomických pracovišť na UK, CERGE-EI a Institutu ekonomických studií FSV UK.

Až za Karlovkou je v žebříčku Vysoká škola ekonomická na celkovém 251-300 místě. VŠE tak obhájila loňskou pozici. Ve dvou kritériích VŠE nejstarší univerzitu ve střední Evropě předstihla. Vyššího skóre dosáhla v kategorii akademické reputace a nepatrně lépe si vede i u zaměstnavatelů. Oproti roku 2021 chybí v žebříčku Masarykova univerzita.

Vůbec nejlepší ekonomie je podle QS na americkém Harvardu. Všech prvních 10 míst v žebříčku obsadily anglofonní školy. Harvard následuje Massachusettský technologický institut a Stanford. V top desítce jsou vedle amerických jen dvě britské univerzity. London school of Economics na šestém místě a Oxford, který se společně s univerzitou Yale dělí o osmé místo.

Zdroj: QS Ranking, Věda a výzkum, FSV UK

Další články k tématu