Zájem o Erasmus letos vzroste, věří organizátoři

27. 9. 2021 | Studium v zahraničí

mezinárodní výjezdy ErasmusKvůli pandemii koronaviru celkový počet studijních a pracovních výjezdů v rámci programu Erasmus klesl o tisíce. Předběžné odhady však naznačují, že zájem o vycestování by mohl opět vzrůst. Přispět by k tomu mohly i on-line kurzy.

„Pandemie se na mezinárodních výjezdech podepsala velmi výrazně. Ale myslím si, že vzrostla chuť institucí spolupracovat on-line formou,“ popsala ředitelka Domu zahraniční spolupráce, organizátora Erasmu, Dana Petrová. „Na to cílí nový program, protože asi nikdy nebudeme ve stavu, kdy bude většina studentů chtít vyjet do zahraničí. Budou moci ale třeba 14denní pobyt doplňovat on-line výukou. To přitáhne více lidí,“ doplnila Petrová.

V minulém školním roce se uskutečnilo jen 17 tisíc výjezdů do zahraničí. Před pandemií to bylo o šest tisíc víc. Koordinátoři Erasmu odhadují, že v tomto školním roce by se mohlo konat aspoň 93 procent plánovaných výjezdů univerzitních studentů.

„Propad byl dán tím, že některé státy nebyly ve stavu přijímat zahraniční studenty. A pak byla část studentů, kteří se báli, nebo se báli jejich rodiče. Byla obava, jak by si tam poradili,“ vysvětlila Petrová. Někteří studenti nechtěli vyjet také proto, že by většinu svého času v zahraničí museli strávit zavření na kolejích kvůli lockdownům.

Podle Petrové na situaci zareagovala Evropská komise včas tím, že zrealizovala aspoň on-line výuku. Erasmus se tak úplně nezastavil jako třeba americký program Fullbright.

Od roku 1998, kdy se Česká republika připojila k Erasmu, program využilo 115 tisíc vysokoškoláků, 43 tisíc středoškoláků, 42 tisíc vysokoškolských vyučujících a 43 tisíc vyučujících na nižších vzdělávacích vstupních.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Programu Erasmus se zúčastnilo přes 350 tisíc českých studentů

Do roku 2021 se programu Erasmus zúčastnilo přes 350 tisíc Čechů, z nichž největší počet tvořili studenti vysokých škol. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Dům zahraniční spolupráce. Zájem o výjezdy přes Erasmus by měl růst i do budoucna. Mimo jiné i díky většímu rozpočtu. „Očekáváme, že počet Čechů, které budeme schopni do zahraničí přes program vyslat, …

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Vyrazte na Erasmus na nejstarší univerzity v Evropě

Evropa je domovem nejstarších univerzit na světě. Součástí jejich dlouhé historie se teď můžete stát i vy, a to prostřednictvím programu Erasmus+. Zamíříte na místo, kde spřádal plány Kryštof Columbus? Nebo raději na alma mater současného krále Velké Británie? Valladolidská univerzita Název španělského města Valladolid zní trošku jako jazykolam, do povědomí se ale vryl díky …