Vysokoškolští pedagogové údajně zakládají falešné účty, aby odkryli podvádění studentů. Důkazy ale nejsou

23. 1. 2021 | Stojí za přečtení

fake profily„Učitelé zakládají fake profily studentů, a pak se infiltrovávaj do skupin, nebo z lidí tahaj info o testech, který pak nahlašujou na disciplinárku. Tak bacha,“ píše se v jedné messengerové zprávě, jejíž screen zveřejnila televize Nova. Mezi českými vysokoškoláky se šíří neověřené informace, že se pedagogové snaží „načapat“ své studenty při podvádění během on-line testů a následně je nahlásit ve škole. Podle těchto zpráv mají vyučující zakládat skupiny předmětů, fotit třídní konverzace nebo se pod falešnou totožností doptávat svých studentů na výsledky on-line testů.

Pro tato tvrzení zatím ale neexistuje žádný důkaz. Například jedna z nejhojněji sdílených zpráv, která má toto chování učitelů dokládat, je vytržena z kontextu. Student Vysokého učení technického v Brně byl sice nahlášen disciplinární komisi svým učitelem, ale zcela oprávněně. Pedagog pro iROZHLAS popsal situaci takto: „Student nám při stížnosti na vyhodnocení písemky poslal snímky obrazovky. To ale nebylo jeho zadání, proto jsem musel toto jednání předat k prošetření.“ V tomto případě tedy šlo o běžnou formu komunikace mezi vyučujícím a studentem, nikoli o žádné hackerské nabourávání do soukromých zpráv.

„Ne, nikdo z akademiků vám nečte soukromou konverzaci na MS Teams (pokud ovšem nemáte sdílenou obrazovku a nepíšete se s nikým, ale to předpokládáme, že neudělá snad nikdo),“ reagovala na událost Studentská komora akademického senátu VUT ve facebookovém příspěvku.

Podle proděkanky pro studium Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Hany Pazlerové se podvádění při testech předejít nedá, a proto je důležitá důvěra mezi studenty a vyučujícími. Mluvčí Vysoké školy ekonomické v Praze Martina Mlynářová zase uvedla, že nezaznamenala během on-line výuky větší míru podvádění při testech, ale zakládání falešných profilů na škole nemůže potvrdit ani vyvrátit.

Mezi studenty VUT se i přesto šíří několik doporučení, jak nenaletět případnému „pedagogovi v přestrojení“. Patří mezi ně kontrola všech členů v ročníkových skupinách či ověření neznámého studenta v informačním systému v případě, že se vás snaží kontaktovat. Poslední doporučení je pak prosté: nepodvádět u zkoušek.

Zdroje:
TN.cz, iRozhlas.cz