Vysoké školy v Česku kvůli koronaviru ruší výuku

10. 3. 2020 | Aktuality

146873-OTNM51-332Bezpečnostní rada státu v úterý kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru rozhodla o zrušení výuky na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Rozhodnutí platí na dobu neurčitou, dokud ho rada neodvolá.

Stejně jako výuka se ruší také akce s účastí nad 100 osob. Dotkne se to vysokoškolských plesů, imatrikulací promocí či různých odborných konferencí. Nadále platí i doporučení, aby akademici i studenti zvážili cesty do zahraničí.

Jednotlivé školy po celém Česku k nařízení vlády přidávají i vlastní preventivní kroky. Masarykova univerzita například vyhlásila rektorské volno na 14 dní. Pedagogům doporučuje, pokud je to možné, pracovat z domova a výuku vést distančně. Ruší se také veškeré akce pořádané školou.

České vysoké učení technické přistoupilo k preventivnímu zrušení výuky ještě před rozhodnutím bezpečnostní rady. Kampus školy leží na Praze 6, kde již dříve byla potvrzena nákaza nemocí Covid-19.

Univerzita Karlova doporučila svým fakultám zvážit také konání akcí, kde bude méně něž sto lidí. Vedení univerzity Pardubice pak svým studentů radí, aby na dobu, kdy bude zrušená výuka, jeli domů. Cizinci by měli zůstat na kolejích a věnovat se samostudiu.

Zákazy dopadnou i na univerzitní sportovní akce. Například hokejové utkání o titul „král severu“ mezi Technickou univerzitou Liberec a Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se ruší. Odkládají se také zápasy play-off univerzitní hokejové ligy EUHL.

Konkrétní informace o provozu na vaší škole se dozvíte přímo na jejím webu, sociální síti, či přímo od vyučujících. Pokud je to možné, školy se pokusí zajistit distanční výuku online. Univerzity také nabádají k dodržování zásad hygieny.

Další články k tématu