Vojta Beránek: Mým snem byl vlastní kartonový nábytek

17. 4. 2014 | Studentský život

Dokážete si představit nábytek z papíru? Student architektury Vojta Beránek a zakladatel značky Kartoons ano – a sám ho při škole vyrábí.

Jak se zrodila idea na výrobu osobitého kartonového nábytku?

Kdysi jsem viděl parádní křeslo z kartonu, které mě zaujalo. A pak když na škole probíhala akce Hala roku, spočívající v tom, že se z kartonu vytvoří konstrukce a zatěžují se, tak mě zaujalo, jak je karton odolný a pevný materiál. Nápad vyrábět vlastní designový nábytek byl na světě.

Byla cesta od nápadu k realizaci prvního sedátka složitá?

Zásadní zlom a důvod, proč se do toho pustit, byla účast v novinářské reality show „Tvůj příběh“. Tam jsem šel se snem o vytvoření vlastního nábytku. Podmínkou pro dosazení výhry bylo, že vše musím stihnout do 25 let. Takže jsem na to měl asi jen pět měsíců. Za tu krátkou dobu jsme museli všechno stihnout. Bylo to hodně složité. Na začátku jsme o výrobě nábytku nevěděli vůbec nic, takže to byl takový pokus omyl.

Michal a Vojta

Michal a Vojta

Mluvíš v množném čísle. Kolik lidí stojí za značkou Kartoons?

Zatím jsme jen dva. Nyní nám dělal dva návrhy externě také spolužák ze základky. Role se prolínají, ale já přišel s nápadem a dělám návrhy. Kdežto kolega Michal řeší spíš ty technické věci a prodej.

Vraťme se ještě k soutěži. V čem spočívala?

Každý si měl splnit svůj sen. Někdo chtěl vydat knihu, další zas napsat muzikál. Můj cíl byl navrhnout a vyrobit vlastní kartonový nábytek. Zúčastnit se festivalu nezávislé módy a designu CODE:MODE a prodat 10 vlastních výrobků. Nakonec vše zdárně dopadlo a získal jsem první kapitál na podnikání.

Jaké produkty z kartonu nabízíte?

Začínali jsme se sedáky a produkty vycházející tvarově ze sedáku. Udělali jsme stojany na víno a poličky. Nyní nabízíme ještě kartonová stínítka a různé doplňky. Právě stínítkům a doplňkům bychom se rádi v budoucnu věnovali nejvíce.

Je každý kousek ručně dělaný originál?

Jednotlivé vrstvy sedáků, poliček nebo držáků na víno jsou řezané laserem. Ty jsou a musí být naprosto stejné. Zbytek výroby probíhá ručně. Můžou se tedy lehce lišit. Například sedáky jsme schopní po stranách opatřit vlastní grafikou, látkou nebo třeba tapetou použitou v interiéru. Takže ano, děláme originální kousky. Samozřejmě když někdo přijde s jasnou představou, tak díky tomu, že máme vlastní laser, můžeme lehce a rychle vytvořit i tvarově originální kousek na zakázku.

Jak se ti daří skloubit studium architektury a podnikání a v kterém jsi ročníku?

Jsem ve druhém ročníku navazujícího magisterského studia na Fakultě stavební. Škola jde dost často stranou. Ale když jsem ji jednou začal, tak ji chci i úspěšné dokončit. Prostě se to musí skloubit.

Realizoval jsi něco s kartonem i ve škole, třeba v rámci diplomové práce?

Diplomovou i bakalářskou práci máme pevně danou. Většinou se jedná o studii rodinného domu nebo veřejné stavby. Takže bohužel, neměl jsem příležitost.

Máš nějakou radu pro studenty, kteří by chtěli při studiu podnikat?

Nejdůležitější je nebát se to zkusit. Věřím, že když má člověk dobrý nápad a věnuje se tomu naplno, tak to dřív nebo později musí přinést ovoce.

Foto: archiv Vojty Beránka