Vědci opět otevřou svá pracoviště veřejnosti. Tématem bude čas

14. 9. 2021 | Aktuality

Noc vědců na téma časVědecké instituce jako knihovny, hvězdárny, laboratoře a univerzity se 24. září opět otevřou široké veřejnosti v rámci Noci vědců. Akce je určena zájemcům všech věkových kategorií, kteří chtějí nakouknout pod pokličku vědy přímo na specializovaných pracovištích nebo i z pohodlí domova on-line cestou. Letošním tématem je čas.

Celou akci společně koordinují Ostravská univerzita a VŠB – Technická univerzita Ostrava. Do celonárodní akce se zapojí více než padesát subjektů, zhruba polovinu z nich tvoří české univerzity. Letos se bude Noc vědců konat už po šestnácté. Loni událost získala grant Evropská noc vědců a poslední zářijový víkend se tak Noc vědců odehrává po celé Evropě.

Na stránkách akce si už nyní můžete nastavit program na míru. Chcete se účastnit prezenčně nebo on-line? Chcete spíš na přednášku nebo si vyplnit kvíz? Zajímáte se o humanitní vědy nebo máte radši přírodu? Chcete vzít děti? Potřebujete překlad do znakového jazyka? Na vše je programový filtr připraven.

A na co letos lákají české univerzity? Například Univerzita Palackého v Olomouci si připravila vědeckou show s názvem „Záříš, zářím, záříme – a každý jinak dlouho“. Umožní vám vyzkoušet si, jak dlouho svítí jednotlivé fluorescenční a fosforescenční (nano)materiály. Potom se můžete sami pomalovat svítícími barvami ve foto koutku.

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě zase připravil přednášku na téma jak dlouho vlastně trvá zima v populární fantasy sáze Hra o trůny. V areálu Menedelovy univerzity v Brně se můžete projet traktorem. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové pak nabídne Anatomii v praxi pro děti a dospělé. Ve zdejším Ústavu anatomie si budete moci prohlédnout i vyzkoušet virtuální pitevní stůl.

Zdroje: Horizont Evropa, Noc vědců

Další články k tématu