V Brně vzniká nové gymnázium zaměřené na chemiky

17. 4. 2022 | Aktuality

studium chemieV Brně už za dva roky vznikne nové gymnázium zaměřené na výuku chemie. Město tak reaguje na velkou poptávku po odbornících v tomto oboru. Na trhu momentálně chybí hlavně syntetičtí chemici. Na nové škole budou učit vysokoškolští pedagogové a vyroste vedle Střední průmyslové školy chemické.

„V Jihomoravském kraji je velký požadavek na chemiky. Chemie má uplatnění v potravinářství, zemědělství, ekologii, farmacii, lékařství, ale i stavební či bytové chemii,“ vysvětlil Vilém Koutník, ředitel Střední průmyslové školy chemické.  „S odborníky jednáme dlouhé roky o tom, že je potřeba naši kapacitu zvýšit, aby bylo více chemicky vzdělaných mladých lidí,“ doplnil Koutník. Nové gymnázium v Pionýrské ulici vznikne díky rozšíření jeho školy.

Vedení nové školy momentálně společně s odborníky z místních firem, univerzit i výzkumných center pracuje na osnovách studia. Ty by měly reflektovat aktuální témata, aby studenti získali přehled o tom, co se v přírodovědné praxi opravdu děje.

Následovat bude velká rekonstrukce školy. První studenti na gymnázium budou moct nastoupit v září 2024. Ředitel počítá až s pěti třídami v ročníku. Kromě kapacity budov je třeba získat i vyučující, kterých je v rámci oborů jako biologie, fyzika a chemie v celé České republice nedostatek.

Tento problém by měli vyřešit vysokoškolští odborníci. Podle děkana Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Tomáše Kašparovského je univerzita připravená s gymnáziem spolupracovat.

„Slibujeme si od toho, že by se mohl zvýšit počet studentů, kteří budou mít o chemii zájem. Jsme přesvědčení, že nezájem o ni způsobuje i styl výuky na středních školách, která mnohdy nebývá orientovaná tak, aby chemie studenty bavila a zaujala je,“ podotkl Kašparovský. Masarykova univerzita již s několika brněnskými gymnázii spolupracuje, nejde tedy o zcela novou myšlenku. Kromě učitelů z Masarykovy univerzity by se do výuky na novém gymnáziu mohli zapojit i samotní studenti univerzity.

„Důležité je zachovat kontinuitu. Jako střední škola systematicky spolupracujeme i se základními školami. A nyní spíše nahodilou spolupráci s vysokými školami chceme povýšit na systém, kde vysokoškolští učitelé budou mít určitý úvazek u nás a budou zařazeni do rozvrhu,“ vysvětlil ředitel Koutník, v čem bude nové brněnské gymnázium výjimečné.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Masarykova univerzita otevírá nový studijní program pro designéry

Brněnská Masarykova univerzita od září otevírá studijní program Design informačních služeb. Program vyniká svým individuálním přístupem a důrazem na praxi. Cílem studia bude propojit informační vědy s designérskými metodami. Podobný program zatím na žádné jiné škole v České republice není. Obor design informačních služeb vznikl na základě poptávky Masarykovy univerzity, která se sháněla po nových …

Komplikace pro studenty. Brněnské kino Scala v září neotevře

Komplikace pro studenty. Brněnské kino Scala v září neotevře

Mimo provoz zůstane zatím o měsíc déle. Univerzitní kino Scala, které slouží studentům pro setkávání i výuku a prezentaci jejich práce, se zatím kvůli nutnosti zajistit nosnou konstrukci neotevře ani prvního září, jak bylo původně v plánu. Technici odhalili skryté poruchy v rámci komplexního průzkumu budovy. „Kvůli bezpečnosti bude nutné zajistit nosnou konstrukci budovy kovovými výztuhami. Z …

Univerzitní kino Scala musí najít jiný domov

Univerzitní kino Scala musí najít jiný domov

Studentům Masarykovy univerzity se mělo univerzitní kino Scala otevřít nejprve letos v září. Kvůli nutnosti podepřít konstrukci budovy kovovými výztuhami se termín nejprve posunul na říjen. Teď už je jisté, že se kino letos neotevře. Statik totiž odhalil další závažné závady.  „Bohužel aktuálně detekovaná výrazná koroze hlavní výztuže sloupů objektu spolu s již dříve zjištěnými závadami …