Univerzita pomohla ostravské zoo. Vytvořila falešná vejce

21. 5. 2024 | Aktuality

Zoologie v OstravěVysoká škola báňská – Technická univerzita a zoologická zahrada v Ostravě spojily své síly, aby se pokusily zachránit ohrožené druhy ptactva. Zaměstnanci z vysokoškolské umělecké slévárny vytvořili podkladky, tedy modely vajec předem vybraných druhů ptáků, u nichž se zoo snaží navýšit šanci na úspěšné odchování mláďat.

„Hnízdícím ptákům je třeba vložit do hnízda podkladek, jinak by ztratili zájem o hnízdění. Podkladek musí samozřejmě mít velmi podobný vzhled jako pravé vejce, protože některé druhy ptáků jsou velmi vnímavé a jen tak nějaký podkladek nepřijmou,“ vysvětlil zoolog Petr Vrána.

Při vytvoření podkladků je důležitý nejenom jejich vzhled a co největší podobnost pravému vejci, ale rovněž správné těžiště, tvar a váha: „Ptáci při inkubaci vejce pravidelně otáčejí, a tak můžou podkladky rozeznat,“ doplnil Vrána. Podkladky odborníci vyrobili podle skutečných vajec a jako materiál použili umělou pryskyřici vylitou do forem. Dalším krokem bylo ruční dobarvení vajec netoxickými barvami.

Zoo falešná vejce využívá pro pomoc nezkušeným ptačím rodičům: „Při odchovu ptačích mláďat se občas stává, že zejména nezkušení rodiče neinkubují snůšku spolehlivě, takže hrozí rozbití vejce či jeho vykutálení z hnízda. Podkladky jsou téměř k nerozeznání od skutečných vajec,“ říká Šárka Nováková, mluvčí zoo.

Zoo v Ostravě aktuálně chová přes 120 druhů ptáků jejichž vejce mají odlišné vlastnosti. Tak například vejce ptáků hnízdících na zemi anebo v otevřených hnízdech svou barvou obvykle co nejvíce splývají s prostředím. Vejce dutinových ptáků zase bývají bílá. Podkladky z dílny vysokoškolské slévárny zatím zoo využila pro odchov mláďat vzácných ptáků, jako je berneška rudokrká či dytík velký.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

V Ostravě staví nové vědecko-výzkumné centrum

Ostravská univerzita zahájila stavbu nového výzkumného centra. Stavba Life Environment Research Center Ostrava (LERCO) vyjde na téměř 700 milionů korun a bude stát v areálu lékařské fakulty univerzity. Po dokončení se stane domovem devíti výzkumných týmů zabývajících se behaviorálním zdravím, biomedicínou a přírodními vědami. Hotové má být centrum za rok. „Budova je součástí strategického projektu, který […]

číst více

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším. Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v […]

číst více

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 […]

číst více