Učitelům rostou platy, školám zase zájem o pedagogiku

11. 1. 2022 | Aktuality

platy učitelůZájem o studium na pedagogických fakultách vysokých škol roste. Vyplývá to z údajů, které poskytly jednotlivé školy. Souviset to může mimo jiné i s navýšením platů ve školství. Průměrný plat učitele na nižším stupni základní školy momentálně činí 45 tisíc hrubého, naopak platy vysokoškolských vyučujících stagnují. Podle serveru Novinky.cz tak na tom absolventi pedagogických fakult budou lépe než ti, kteří je na povolání připravují.

„Podle počtu přihlášek za posledních pět let vidíme mírné zvýšení zájmu. I počet přijatých se nám postupně zvyšuje. V roce 2020 byly ale přijímačky velmi ovlivněny protiepidemickými opatřeními, kdy se upouštělo od přijímací zkoušky u více studijních programů,“ uvedla Martina Vladyková, mluvčí Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Fakulta v roce 2017 přijala celkem 2070 uchazečů, o tři roky později jejich počet vzrostl o více než tisícovku. Loni pak číslo kleslo na 2663 přijatých.

Větší počet přihlášek na pedagogické obory zaznamenala také Masarykova univerzita v Brně. „Počty uchazečů na pedagogickou fakultu rostou kontinuálně od roku 2016 a například v zatím posledním přijímacím řízení do bakalářských a magisterských studijních programů jsme zaznamenali nárůst počtu přihlášek o 17 procent,“ sdělila Michaela Pokorná, mluvčí brněnského rektorátu. Za uplynulé tři roky počet přihlášek na brněnský „peďák“ narostl o víc jak dva tisíce, počet přijatých pak o více jak 200.

 „Kromě zvýšeného mediálního zájmu o učitelskou profesi v souvislosti s postupným zvyšováním učitelských platů je důvodem i inovace podoby studia na naší fakultě v posledních letech a také změna propagace studia mezi uchazeči,“ vypočítává Pokorná důvody pro se na školu hlásí více zájemců.

Většímu zájmu se těší také Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. „Fakulta umožňuje v rámci kombinovaného studia programů učitelství získat kvalifikaci a profesní způsobilost i stávajícím pedagogickým pracovníkům, kteří stále ve velkém počtu působí ve školách bez zákonem vyžadované kvalifikace. I v této skupině se každoročně zvyšuje počet uchazečů o stu­dium i počet přijatých,“ vysvětlil Pavel Neumeister, proděkan pro studijní záležitosti.

Dle Neumeistera fakulta přijímá co nejvíce uchazečů reálně může do těch nejžádanějších oborů. Těmi jsou matematika, přírodovědné předměty, čeština a angličtina pro první stupeň ZŠ.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Vysvědčení plné předsudků. Dívky dostávají lepší známky z matematiky

Ve známkovacím systému napříč školami v Česku panují značné rozdíly. Známky za stejné výsledky se mezi jednotlivými školami průměrně liší o celý jeden stupeň. Vyplývá to z výzkumu think tanku IDEA. Podle výzkumu učitelé navíc hodnotí jinak dívky a chlapce a žáky z bohatých rodin. Subjektivní povaha známkování přitom odrazuje studenty od dalšího studia a ovlivňuje jejich kariérní …

Ministr školství slíbil vysokým školám více peněz

Ministr školství slíbil vysokým školám více peněz

Ministr školství Vladimír Baláš přislíbil navýšení rozpočtu pro vysoké školy. Uvedl, že nynější částka vyčleněná z rozpočtu, zatím konečná není. O kolik přesně by školy měly dostat víc peněz však ministr neuvedl. Vysoké školy na podfinancování upozorňují již delší dobu. Podle mluvčí resortu školství Anety Lednové by na vzdělávání na vysokých školách mělo v příštím roce připadnout …

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

Ne každý, kdo studoval „peďák“, učí. Absolventi najdou uplatnění i v IT

V Česku dlouhodobě chybí učitelé. Pokud studujete nebo máte v plánu studovat na pedagogické fakultě, uplatnění ve škole najdete. V některých regionech dokonce lákají učitele na statisícové náborové příspěvky nebo obecní byty. S peďákem ale najdete uplatnění i mimo školství. Jaké je tedy uplatnění absolventů pedagogiky? Matematika a chemie nepatří mezi oblíbené předměty řady žáků i studentů. Právě učitelé …