Jak na soft skills? Studujte i mimo školní lavice!

26. 3. 2013 | Rady maturantům

I když se v souvislosti s vyhlídkami na úspěšně složenou maturitou nebo zkoušky na vysokou nejčastěji skloňují přípravné kurzy, nejde o jediný druh mimoškolního vzdělávání, který může budoucím maturantům pomoci v těchto oblastech uspět. Během celého roku se mohou zúčastnit i řady jiných aktivit.

Spousta středních i vysokých škol, organizací i komerčních subjektů pořádá během roku i takové aktivity, které mohou do jisté míry přispět ke konečnému úspěchu středoškoláků v jejich další studijní dráze. Funkci klasických přípravných kurzů sice přímo nemají, ale mohou pomoci rozšiřovat obzory a rozvíjet znalosti v dané oblasti. O tom, že účast v nich může uchazečům o studium na vysoké škole přinést cenné body nebo alespoň téma k pohovoru během přijímacího řízení, ani nemluvě.

Rozvoj znalostí v mimoškolním vzdělávání

Zajímavým projektem (nejen) pro maturanty pak může být i BRKOS (BRněnský KOrespondenční Seminář). Jde o dálkový seminář určený pro všechny středoškoláky, případně i mladší ročníky, kteří mají rádi matematiku. Je organizován pod záštitou Sekce matematiky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a spočívá, jak lze snadno odvodit, v korespondenční soutěži v řešení matematických úloh. Ti nejlepší se mohou za odměnu dostat na matematické soustředění a získat drobné ceny. Pro maturanty má ale případná účast v BRKOSu zejména ten benefit, že si díky jeho aktivitám mohou upevnit či rozvíjet matematické znalosti a logické myšlení.

Web: brkos.math.mu­ni.cz

Kurzy, konference

Během celého školního roku se také určitě vyplatí brouzdat na internetu a pátrat po akcích pořádaných vzdělávacími či kariérními společnostmi. Jedním z dobrých zdrojů těchto informací může být i sekce Konference a odborná školení na stránkách Jobs.cz. Na některé z nich se mohou studenti dostat i se slevou. Užitečná pro účely vyhledávání nějakého relevantního kurzu či školení může ale být třeba i tato stránka na stejném portálu.
Na kurzy pro studenty různého charakteru se zaměřuje například Agentura Aha.

Přípravné jazykové kurzy

Většina přípravných kurzů k maturitě či přijímačkám se orientuje na matematiku, přírodní vědy, češtinu nebo všeobecné znalosti, ale existují i takové, které připravují na zkoušku z cizího jazyka. Poohlédnout se po nich lze kupříkladu u jazykových škol a agentur, i když někdy je pořádají i některé vysoké školy. Pilovat jazykové znalosti můžete však i úplně zadarmo – příkladem jsou kurzy pořádané International Student Clubem Českého vysokého učení technického v Praze.

Online testy

Není žádnou novinkou, že vzdělávat se lze dnes celkem běžně i z pohodlí domova. Maturanti si mohou vyzkoušet různé typy testů na internetu, a to často na specializovaných webových stránkách (například www.oscio.cz, www.zkousky-nanecisto.cz, testy.vzdelani.cz a mnohých dalších). Některé jsou však placené.
Pokud už máte zvolenou konkrétní vysokou školu, na kterou se chcete hlásit, určitě se vyplatí prozkoumat právě i její stránky. Řada škol na nich totiž zveřejňuje testy z minulých ročníků přijímaček, ale také třeba e-learningové kurzy (jako například Masarykova univerzita).
Kromě znalostních testů se ale určitě vyplatí vyzkoušet si některý z kariérních testů, které mohou nerozhodnutým maturantům naznačit, jakým směrem se v další studijní dráze ubírat. Zástupcem takového testu může být třeba ten s názvem Na co se hodím, který lze na jít na stránkách pracovního portálu Jobs.cz.

Foto: sxc.hu