Studium přímo ve firmě by mohly umožnit průmyslové doktoráty

10. 3. 2023 | Studium po třicítce

průmyslové doktorátyKombinaci studia na českých vysokých školách a ve firmách by mohly v budoucnu umožnit průmyslové doktorské programy. Šlo by o studium spojující akademický výzkum a praktickou zkušenost přímo v konkrétní firmě. Nápad představilo ministerstvo pro vědu a výzkum. Na stůl ho teď dostane pracovní skupina, která bude řešit, jak by celý program mohl fungovat v praxi.

Obdobné programy existují v zahraničí. Zpravidla se orientují na aplikovaný výzkum odpovídající potřebám konkrétní firmy nebo oboru. V Česku by mohl průmyslový doktorát přispět k posílení spolupráce mezi firmami a vysokými školami. „V celém našem systému chceme posílit transfer zhodnocování výsledků vědy i pro průmyslové využití a potřebujeme posílit spolupráci mezi firmami a univerzitami. A právě nástroj průmyslových doktorátů tomuto posílení spolupráce přispěje,“ uvedla ministryně pro vědu Helena Langšádlová.

Na každého studenta by připadli dva školitelé, jeden z univerzitní sféry, druhý z firemního prostředí. Na tématu doktorského studia by se škola s firmou domlouvaly společně. Firma by pak hradila padesát procent nákladů na projekt studenta.

Studenti průmyslových doktorátů by měli na výběr ze dvou variant. Mohli by buďto pracovat pro firmu a zároveň studovat, nebo pracovat pro univerzitu a dostávat peníze od firmy díky smlouvě o poskytování služeb.

Výhody by z toho mohly mít obě strany. Studenti by díky průmyslovým doktorátům získali odborné vzdělání spojené s praktickou zkušeností. Firmy by zase spolupracovaly s prvotřídními výzkumnými pracovníky a dostaly by přístup k tomu nejlepšímu dostupnému vybavení a infrastruktuře.

Program by současně nabízel nový zdroj financování doktorského studia, na němž by se nově podílely i firmy. V současnosti řada studentů doktorských oborů musí kvůli nevyhovující výši stipendií zároveň pracovat i studovat, což má negativní dopad na jejich výzkumnou činnost. Odráží se to i na skutečnosti, že až dvě třetiny studentů doktorské studium nedokončí.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Doktorandi kvůli nízkým stipendiím končí se studiem

Doktorandi kvůli nízkým stipendiím končí se studiem

Až dvě třetiny doktorských studentů nedokončí studium. Hlavní příčinou jsou nízká stipendia nebo nekvalitní vedení školitelů. Ačkoliv má doktorské studium být prací na plný úvazek, kvůli nedostačujícím stipendiím si studenti musí přivydělávat chozením na brigády. „Není to něco, co lze smysluplně dělat po práci či o víkendech. Není to příprava na budoucí povolání jako bakalářské …

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Studuje dvě VŠ a má miminko. Nejdůležitější je time-management, říká

Pětadvacetileté Barbora, vždycky chtěla být mladou matkou. Sen se jí splnil, jenže zároveň byla studentkou. Otěhotněla před příjímacími zkouškami na doktorské studium oboru financí. „Říkala jsem si, že to zkusím. Když to nepůjde, nikdo mi hlavu neutrhne,“ vzpomíná Barbora na rozhodnutí, jestli se má pustit do dalšího studia. Teď už má doma miminko a příští …