Sedm způsobů, jak být o prázdninách produktivní

30. 7. 2023 | Studentský život

tipy pro studenty na letní prázdniny
Pokud máte do budoucna smělé plány a vysnili jste si zářnou kariéru, prázdniny jsou ideální čas na to, proměnit sny v realitu. Stačí jen neotálet a někde začít. Třeba na brigádě, letní škole nebo na úpatí hory, jejíž vrchol vám už dlouho nedává spát.

Najděte si letní brigádu

Najít si při studiu brigádu v oboru, ve kterém chcete jednou pracovat, může být těžké, v budoucnu vám ale přijde vhod prakticky jakákoliv pracovní zkušenost. Budoucím zaměstnavatelům tím totiž ukážete, že jste ani jako studenti nezaháleli.

Pokud chcete být například právník nebo právnička, zkuste si najít brigádu v advokátní kanceláři. Třeba jako prázdninový záskok na recepci.

Mezi tradiční prázdninové brigády pak patří práce ve stánku nebo v obchodě. A i když se většina vysokoškoláků v budoucnu nejspíš nevidí někde za kasou, i taková brigáda vás může přiblížit o krok blíž vašemu vysněnému zaměstnání. Zlepšíte si svoje komunikační dovednosti a naučíte se jednat se zákazníky.

Práci můžete hledat také v zemědělství. Řada farmářů a pěstitelů potřebuje během léta výpomoc. Užijete si pobyt na čerstvém vzduchu, budete se hýbat a taky se naučíte pracovat v týmu.

Pokud se nebojíte mluvit před lidmi a žijete v turisticky zajímavé oblasti, můžete si přivydělávat jako průvodce. Získáte lepší přehled o místě, kde žijete, a memorováním historických dat si pocvičíte paměť, což se vám bude hodit během akademického roku.

Přihlaste se na letní školu

Léto bez učení není nic pro vás? Pilně studovat můžete i během prázdnin na letní škole. Můžete se začít učit něco úplně nového, nebo se dál zdokonalovat v předmětech z vašeho oboru. Pokud se na vysokou školu teprve chystáte, nebo třeba chcete změnit studijní obor, přihlásit se můžete také na přípravné kurzy.

Vrhněte se na čtení

Během semestru není moc času na čtení. Obzvlášť na to nepovinné. Letní prázdniny jsou tak ideální období na to, vzít do ruky nějaký ten thriller nebo pořádnou slaďárnu. Pokud vás při myšlenkách na čistě rekreační četbu jímá úzkost, zakousněte se do některého z povinných děl, které jste během roku jen z povinnosti prolétli, nebo si najděte sylaby na příští rok a vytvořte si náskok na nadcházející semestr.

Napište knihu

Horko těžko zvládnete napsat krátkou seminárku a my vám teď radíme, abyste během volna napsali rovnou celou knihu? Než tenhle bod přeskočíte, vyslechněte nás. Nechceme po vás hned Sto roků samoty nebo Vojnu a mír. Říká se, že každý člověk má v sobě aspoň jeden příběh, který si zaslouží odvyprávět. Tak si zkuste sednout k počítači a napsat ho. Bez tlaku z blížící se uzávěrky, prostě jen tak pro radost. Naučíte se tím disciplíně a snáz budete překonávat strach z prázdné stránky. A pokud dílko dokážete dopsat, můžete se pak doopravdy chlubit tím, že jste napsali knihu.

Naučte se jazyk

Znalost cizího jazyka vám přijde nesmírně vhod nejen ve škole a v zaměstnání. Učením cizího jazyka zaktivujete šedou kůru mozkovou a pomalu proniknete do odlišných kultur. Pokud se rozhodnete zasvětit léto studiu nového jazyka, dost možná vám to půjde lépe, pokud na to nebudete sami. Můžete se zapsat do jazykového kurzu anebo si najít soukromého lektora.

Vyzkoušejte něco nového

Zkouškové je už sice za vámi, čas na zkoušení nových věcí ale právě začíná. Začněte se věnovat novému koníčku, který vás naučí týmovou práci či disciplínu. Pomáhejte charitám, věnujte se sportu, ručním pracím či hře na hudební nástroj. Můžete také třeba natočit krátký film, vyšplhat na horu, nebo se konečně naučit pořádně vařit. Nikdy nevíte, která zkušenost či zážitek vám změní život k lepšímu.

Cestujte

Ať už si chcete vylepšit znalost jazyků, prozkoumat památky anebo poznat odlišné kultury, cestování je skvělý způsob, jak prožít léto.

Cizí zemi poznáte nejlépe tak, že se budete bavit s místními, ideálně v jejich rodném jazyce. Zeptejte se jich na historii míst, která navštěvujete, a nechte si poradit, kam zajít na to nejlepší lokální jídlo. A v závěru každého dne si zapište, co jste viděli a dělali a zaznamenejte vaše myšlenky a postřehy ohledně kulturních rozdílů. Procvičíte si tak analytické myšlení, které rozhodně není k zahození ve škole ani v práci.

Zdroj: Oxford Royale

Další články k tématu

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Neobvyklé tipy na letní zábavu

Léto je ten správný čas na zkoušení nových věcí. Protože koupačky a letní kina už jsou klišé, připravili jsme pro vás přehled neobvyklých aktivit, kterým se můžete během horkých letních dnů věnovat. Den bez peněz Zorganizujete si den plný aktivit, které nic nestojí a kdy neutratíte ani korunu. Pokud chcete ještě víc hardcore verzi, můžete …

Šest způsobů, jak se během studia bavit bez zbytečného utrácení

Šest způsobů, jak se během studia bavit bez zbytečného utrácení

Většina vysokoškolských studentů v Česku si musí ke studiu přivydělávat. Velkou část peněz pak vrazí do bydlení a dalších nezbytností. Na zábavu proto studentům kolikrát moc prostředků nezbývá a kvůli zvyšování cen je situace ještě horší. Ale jen proto, že má někdo omezený rozpočet, neznamená to, že se nemůže bavit! Zůstaňte doma Zábavu netvoří prostředí, ale …