Speciál O OBORECH: Biomedicínské techniky

20. 6. 2009 | O studijních oborech

Medicína, to není jen šustění bílých plášťů, nesrozumitelné latinské diagnózy a přímá péče o pacienty. Je to také spousta malých i velkých strojů, zařízení a měřáků, bez nichž by doktoři i sestry často byli jako bez rukou. A právě ty jsou středem zájmu biomedicínských techniků.

Co od studia čekat?

Studium biomedicínských technik je, jak už z názvu vyplývá, propojením fyzikálního uvažování s lékařskými znalostmi. Neminou vás tedy předměty zaměřené na matematiku, fyziku, chemii, biologii, anatomii a fyziologii člověka, ale také na informatiku, kybernetiku, elektrotechniku či zpracování signálů a obrazu. V podstatě jde o široce zaměřené přírodní vědy se specializovanou medicínskou orientací. Nečekejte však pouze suchou teorii. Studium je protkáno praktickými cvičeními, návštěvami ukázkových pracovišť a také vlastní samostatnou praxí. Opomenutý není ani důraz na zdravotnickou etiku. Setkáte se samozřejmě i s výukou cizích jazyků.

Profil absolventů

Výstupní znalosti absolventů studia by jim měly zaručit schopnosti samostatné práce se zdravotnickou technikou, obsluhovat ji, kontrolovat a zabezpečovat činnosti související s jejím provozem. Užiteční budou jako asistenti při vyšetřování zobrazovacími metodami. Disponovat také budou znalostmi potřebnými k zabezpečení provozu nemocničního informačního systému. Měli by umět vyřešit problémy selhání zdravotnické techniky, obsluhovat diagnostický software, ale také například školit pracovníky pro obsluhu takových přístrojů. Jejich předností by se měl stát um spolupracovat v rámci týmu a odborná i obecná komunikace v cizím jazyce.

Kde hledat práci?

Absolventi bakalářského stupně jsou připraveni jak pro praxi, tak pro výzkum i další studium. Co se týče institucí, jež by se mohly stát budoucím zaměstnavatelem čerstvě vystudovaných biomedicínských techniků, patří k nim například různá zdravotnická zařízení (nemocnice, polikliniky apod.), vývojové a výzkumné týmy vzdělávacích institucí, vývojové a výrobní, prodejní a servisní firmy v oboru medicínské techniky a informatiky, biologické a genetické laboratoře.

Přijímací zkoušky

U přijímacích zkoušek čekejte písemné testy z fyziky, biologie a matematiky. Dle konkrétní školy vám mohou pomoci známky z maturitního vysvědčení. Pro ilustraci si můžete prohlédnout ukázkové testy ČVUT z matematiky – zde a z fyziky – zde.

Kde studovat?

  • Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze

Tříletý bakalářský studijní program Biomedicínská a klinická technika Obor Biomedicínská technika

  • Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci s Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně

Bakalářský obor Biomedicínská technika a bioinformatika

  • Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU v Ostravě

Tříletý bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor Biomedicínská technika

  • Ústav zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci

Tříletý bakalářský studijní program Biomedicínská technika Obor Biomedicínská technika

Zdroj: webové stránky jednotlivých fakult (viz výše)