Spánková deprivace: neobvyklé příznaky, na které si dejte pozor

10. 1. 2022 | Studentský život

spánková deprivaceUčení po nocích, večírky a časné vstávání na přednášky – to všechno způsobuje, že studenti spí málo a jejich spánek nebývá dostatečně kvalitní. Dlouhodobá spánková deprivace může vést k naprostému fyzickému i psychickému vyčerpání. Proto je důležité nepodceňovat její příznaky. Těch ale může být celá řada a za některými byste příčinu nedostatku spánku možná ani nehledali.

Časté usínání

Nepřevalovat se hodiny v posteli a usnout hned jakmile ulehnete je sice příjemné, ale může to být jeden z příznaků spánkové deprivace. Ještě jasnějším náznakem, že potřebujete více spát, je usínání při sledování televize, během jízdy autem, v hromadné dopravě, v práci či ve škole, anebo jednoduše kdykoliv, kdy se to nehodí, anebo spát nechcete.

Nízké libido

Kvalitní spánek přispívá k produkci ženských i mužských hormonů podporujících libido. Čím méně budete spát, tím nižší bude vaše libido. U mužů může nedostatek spánku vést až k poruchám erekce.

Psychické obtíže

Spánek a psychické zdraví spolu velmi úzce souvisí. Pokud pociťujete úzkost a nevíte proč, může za tím být právě spánková deprivace. Lidé, kteří málo spí, častěji pociťují úzkost i stres. Nedostatek spánku ovlivňuje i náladu, paměť, kritické myšlení a další funkce mozku, které mají vliv na psychické zdraví. Dopad to má i na schopnost soustředit se.  Pokud jste roztěkaní a nedaří se vám soustředit se na úkoly a zhoršuje se vám produktivita, tak i za tím může stát spánková deprivace.

Pro duševní pohodu je nejdůležitější REM fáze spánku, během které mozek zpracovává informace a prožitky. Během noci byste do této fáze měli vstoupit celkem pětkrát, to znamená spát asi sedm až osm hodin denně.

Špatná pleť

Krémy, pleťové masky ani další přípravky vám s problematickou pletí nepomůžou, pokud nebudete dostatečně spát. Během spánku si vaše tělo vytváří kolagen, díky kterému je pokožka pevná a pružná. Málo spánku tak znamená méně času na jeho produkci, a tedy povadlou a unavenou pleť. Tvořit se vám také může akné, nebo se vám mohou hůře hojit pupínky. Lidé trpící spánkovou deprivací kromě toho mývají temné kruhy pod očima, anebo rudé či nateklé oči.

Dehydratace

Spánková deprivace má za následek zvýšený pocit žízně. Kratší doba spánku totiž ovlivňuje produkci hormonu zvaného vasopressin, který v těle zabraňuje dehydrataci. Hormon se při přerušení spánkového cyklu neuvolní do vašeho těla tak jak by měl a vás pak po probuzení potrápí velká žízeň.

Další příznaky spánkové deprivace

Kromě těch méně známých příznaků spánkové deprivace mezi ně patří také zvýšená chuť k jídlu a přibírání na váze, bolest těla a obtížnější zotavování z nemocí.

Málo spánku můžete částečně kompenzovat jeho kvalitou. Pomozte svému tělu odpočívat efektivněji.  Investujte do zatemnění ložnice a udržujte v ní přiměřenou teplotu. Hodinu až dvě před ulehnutím nepracujte na počítači a odložte i mobil. A hlavně se snažte najít důvod, proč málo spíte, a pokud to jde, příčiny odstraňte.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Příznaky nemocí, které by studenti neměli ignorovat

Žijeme v rychlé době, která klade extrémní důraz na výkon. Studenti musí zvládnout náročné studium, k tomu často práci a také osobní život. Pojí se s tím stres a únava, které mohou vést k vážným zdravotním problémům. Jaké příznaky byste neměli rozhodně ignorovat? Zmatenost Jestliže se zničehonic cítíte velmi zmatení, neměli byste to ignorovat. Náhlý pocit zmatení se může […]

číst více

Ranní ptáče dál doskáče? Fikce!

Ranní ptáčata mají pověst disciplinovaných a pracovitých lidí, zatímco lidé vstávající později si často vysluhují nálepku lenochů. Ale existuje opravdu souvislost mezi časným vstáváním a kariérním úspěchem? Odpověď hledal ve své knize o denních rituálech významných osobností Mason Currey. Autor zaznamenal denní rutinu 161 spisovatelů, matematiků, architektů a umělců. A verdikt? Čas probuzení překvapivě tak […]

číst více

Osm rad, jak konečně vstát včas na ranní přednášku

Říká se, že pokud chce člověk být co nejproduktivnější, měl by vstávat brzo. Někdy také nemáme na vybranou, když nás čeká brzká přednáška, nebo musíme do školy dojíždět. Pokud zrovna nepatříte mezi ranní ptáčata, poradíme vám, jak se i tak můžete naučit vstávat odpočatí. Dejte přednost pohybu Pokud zůstanete v posteli po zazvonění budíku, s vysokou pravděpodobností […]

číst více