Spánková deprivace: neobvyklé příznaky, na které si dejte pozor

10. 1. 2022 | Studentský život

spánková deprivaceUčení po nocích, večírky a časné vstávání na přednášky – to všechno způsobuje, že studenti spí málo a jejich spánek nebývá dostatečně kvalitní. Dlouhodobá spánková deprivace může vést k naprostému fyzickému i psychickému vyčerpání. Proto je důležité nepodceňovat její příznaky. Těch ale může být celá řada a za některými byste příčinu nedostatku spánku možná ani nehledali.

Časté usínání

Nepřevalovat se hodiny v posteli a usnout hned jakmile ulehnete je sice příjemné, ale může to být jeden z příznaků spánkové deprivace. Ještě jasnějším náznakem, že potřebujete více spát, je usínání při sledování televize, během jízdy autem, v hromadné dopravě, v práci či ve škole, anebo jednoduše kdykoliv, kdy se to nehodí, anebo spát nechcete.

Nízké libido

Kvalitní spánek přispívá k produkci ženských i mužských hormonů podporujících libido. Čím méně budete spát, tím nižší bude vaše libido. U mužů může nedostatek spánku vést až k poruchám erekce.

Psychické obtíže

Spánek a psychické zdraví spolu velmi úzce souvisí. Pokud pociťujete úzkost a nevíte proč, může za tím být právě spánková deprivace. Lidé, kteří málo spí, častěji pociťují úzkost i stres. Nedostatek spánku ovlivňuje i náladu, paměť, kritické myšlení a další funkce mozku, které mají vliv na psychické zdraví. Dopad to má i na schopnost soustředit se.  Pokud jste roztěkaní a nedaří se vám soustředit se na úkoly a zhoršuje se vám produktivita, tak i za tím může stát spánková deprivace.

Pro duševní pohodu je nejdůležitější REM fáze spánku, během které mozek zpracovává informace a prožitky. Během noci byste do této fáze měli vstoupit celkem pětkrát, to znamená spát asi sedm až osm hodin denně.

Špatná pleť

Krémy, pleťové masky ani další přípravky vám s problematickou pletí nepomůžou, pokud nebudete dostatečně spát. Během spánku si vaše tělo vytváří kolagen, díky kterému je pokožka pevná a pružná. Málo spánku tak znamená méně času na jeho produkci, a tedy povadlou a unavenou pleť. Tvořit se vám také může akné, nebo se vám mohou hůře hojit pupínky. Lidé trpící spánkovou deprivací kromě toho mývají temné kruhy pod očima, anebo rudé či nateklé oči.

Dehydratace

Spánková deprivace má za následek zvýšený pocit žízně. Kratší doba spánku totiž ovlivňuje produkci hormonu zvaného vasopressin, který v těle zabraňuje dehydrataci. Hormon se při přerušení spánkového cyklu neuvolní do vašeho těla tak jak by měl a vás pak po probuzení potrápí velká žízeň.

Další příznaky spánkové deprivace

Kromě těch méně známých příznaků spánkové deprivace mezi ně patří také zvýšená chuť k jídlu a přibírání na váze, bolest těla a obtížnější zotavování z nemocí.

Málo spánku můžete částečně kompenzovat jeho kvalitou. Pomozte svému tělu odpočívat efektivněji.  Investujte do zatemnění ložnice a udržujte v ní přiměřenou teplotu. Hodinu až dvě před ulehnutím nepracujte na počítači a odložte i mobil. A hlavně se snažte najít důvod, proč málo spíte, a pokud to jde, příčiny odstraňte.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Lidé se někdy mylně domnívají, že prokrastinace je čirá lenost nebo příznak chabé vůle. Chronická tendence něco odkládat má ale ve skutečnosti mnohem komplexnější psychologické příčiny. Jaké konkrétně? Abstraktní cíle Neurčitost znamená nejistý výsledek. Například cíl „začnu cvičit“ je poměrně abstraktní, tím pádem je pravděpodobnější, že ho budete odkládat. Větší šanci na úspěch bude mít …