Socha aktivistky Grety na Winchesterské univerzitě budí emoce

8. 4. 2021 | Aktuality

klimatické změnyNa univerzitní půdě v britském Winchesteru byla na konci března vztyčena socha švédské environmentální aktivistky Grety Thunbergové. Dílo nazvané Make a Difference (Udělat změnu), vzbuzuje spíše negativní ohlasy a to jak mezi studenty univerzity, tak místními obyvateli.

Britská umělkyně Christina Charlesworthová zhotovila bronzovou sochu v životní velikosti na zakázku univerzity. „Univerzita chtěla sochu Grety, protože je to velmi ‚zelená univerzita‘. Vedení školy mělo pocit, že Greta bude inspirací pro všechny studenty,“ uvedla sochařka.

Předsedkyně studentské unie Winchesterské univerzity Megan Bellová s ní souhlasí. „Greta je fantastickým vzorem pro každého, koho zajímá globální změna,“ uvedla pro BBC. Bellová však zároveň upozorňuje na špatné načasování. V době, kdy se studenti potýkají s následky pandemie koronaviru, je podle ní celý projekt „marnivý“ a jeho financování bylo navíc údajně netransparentní.

Socha vyšla na v přepočtu necelých tři čtvrtě milionu korun. Studenti nyní žádají, aby univerzita dorovnala částku utracenou za sochu a uložila ji do fondu na podporu studentů. Za plýtvání penězi počínání univerzity považují i místní obyvatelé. Někteří ale oceňují umělecký přínos díla: „Myslím, že socha je opravdu dobrá. Ale Greta nemá žádnou spojitost s Winchesterskou univerzitou, nebo se pletu?“ podivuje se Michelle Coombsová, jedna z místních obyvatelek.

Univerzita se brání s tím, že náklady šly z peněz vyhrazených na stavební úpravy kampusu. Dodává také, že studenty již letos podpořila částkou ve výši zhruba 160 milionů korun. Podle vicekancléřky Joy Carterové je socha pro univerzitu „symbolem závazku bojovat proti klimatickým změnám“.

Gretě Thunbergové je nyní osmnáct let. Do povědomí veřejnosti se dostala o tři roky dříve, když místo do školy chodila sama protestovat za lepší ochranu klimatu před švédský parlament. Rozpoutala tím celosvětovou vlnu protestů známou jako Školní stávka pro klima (anglicky Fridays for Future). Byla nominována na Nobelovu cenu za mír a ve Švédsku je vyobrazena na poštovní známce.

Zdroje: Aktuálně.cz, Seznam zprávy.cz, iDnes.cz

Další články k tématu

Univerzita pomůže převést vaše vize v realitu

Univerzita pomůže převést vaše vize v realitu

Na Univerzitě Karlově si můžete stále zapsat praktické předměty, které vám můžou pomoci přetavit vaše nápady a vize ve skutečnost, a zlepšit tím svět kolem sebe. Centrum pro přenos poznatků a technologií (CPPT) zprostředkovává kontakty mezi vědci a dalšími partnery jako jsou firmy, neziskové organizace, veřejné instituce a další samosprávné celky. Tato součást Univerzity Karlovy …