Konec plastu na českých univerzitách

26. 3. 2019 | Inspirace

FER7418df_profimedia_0372699743

V dnešní době už není mnoho škol, kde byste nenašli speciální koš na plasty. Studenti i pedagogové si však moc dobře uvědomují, že jen třídit nestačí. A tak se české univerzity snaží zapojit také do boje proti vytváření zbytečného plastového odpadu

Doba plastová

I když řada vysokých škol často svádí boje s nedostatkem financí, na podporu ekologie se v každém rozpočtu něco najde. Momentálně se školy zaměřují především na omezování plastového nádobí. V řadě menz tak už najdete jedině porcelánové talíře, v některých nápojových automatech kelímky vyrobené z rostlinné biomasy a na univerzitních akcích vratné kelímky na pivo.

Školy však s plastovým odpadem bojují i mimo svůj kampus. Univerzita Palackého v Olomouci například loni v listopadu pořádala osvětovou akci pod názvem Plastopad. Celý měsíc měla široká veřejnost možnost navštívit přednášky či vzdělávací kurzy o nahromaděném odpadu, a především tedy o tom plastovém. „V době, kdy nám hrozí klimatická krize, se tyto snahy můžou zdát jako nejmenší kapka v moři. My však nechceme zůstat lhostejní a rádi bychom lidem ukázali, že změna je možná,“ uvedl pro server Novinky.cz Štěpán Vaškevič, student Přírodovědecké fakulty.

Vysoké učení technické v Brně zase skoncovalo s používáním plastových kelímků potom, co se jich u nich ročně spotřebovalo téměř půl milionu. Škola přešla na ekologické kelímky a v budoucnu chce investovat do automatů na vodu, ze kterých si studenti budou plnit vlastní lahve. Zároveň také končí s igelitovými taškami, které se používaly jako propagační předměty. I ty nahradí ekologičtějšími papírovými taškami.

Stačí málo

Přestože to často univerzitní prostory moc nedovolují, snaží se školy na každém volném místě vysazovat stromy a podporovat novou zeleň. Tím pomáhají planetě a zároveň lákají zájemce o studium na dokonale okysličené studijní prostředí.

Školy se také často zabývají využíváním dešťové vody. Odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni například zmapovali lokality, ve kterých jsou problémy s nedostatkem vody v době horkých a suchých dní, a ty, které zase trápí přívalová voda v případě extrémních dešťů. Společně s dalšími institucemi se tak snaží o vytvoření tzv. zeleno-modré infrastruktury, jenž pomůže celé Plzni lépe hospodařit se srážkovou vodou.

Zdroje: seznamzpravy.cz, novinky.cz, ceskatelevize.cz.

Další články k tématu