Seznam literatury k ústní maturitě: Místo knihy raději video!

16. 5. 2023 | Rady maturantům

Seznam literatury k ústní maturitěNervozita stoupá. Písemné testy už jsou napsány, a maturanty čeká už jen ústní část, poslední krok ke složení zkoušky dospělosti. Velkým strašákem je seznam dvaceti literárních děl ke zkoušce z českého jazyka. Pokud nestíháte přečíst všechny knihy, nebo je naopak už máte dávno přečtené a nic už si z nich nepamatujete, přinášíme vám čtyři tipy, jak se na češtinu připravit, aniž byste přečetli jedinou řádku.

1. Mluvící hlavy

V roce 2014 se na kanále Youtube.com objevila videa z dílny Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Tamní kapacity v literárních oborech vás v nich v několika minutách uvedou do problematiky nejznámějších knižních děl.

Nechybí Marquezova kniha Sto roků samoty, Shakespearův Hamlet, nebo Baudelairovy Květy zla a na odlehčenou ani Filmové adaptace Sherlocka Holmese v podání profesora české literatury Petra A. Bílka. Z českých knih zde najdeme ty nejomílanější i nejvíc nenáviděné pilíře české literatury: Kytici, Máj a Babičku v podání profesora Josefa Vojvodíka.

Mluvící hlavy vám přijdou vhod, i pokud budete maturovat také ze společenských věd. Kromě literatury totiž pedagogové ve videích také objasňují pojmy ze světových náboženství i některé filozofické směry.

2. Buchty čtou

Kytici, Máji a Babičce se věnují i moderátorky podcastu Buchty Ivana Veselková a Zuzana Fuksová. Na rozdíl od Mluvících hlav je ale představují odlehčenější formou. Ve své minisérii „o knížkách, které všichni známe, ale málokdo je četl“ si moderátorky povídají se středoškolským pedagogem češtiny a latiny Stanislavem Zajíčkem.

Ten moderátorkám trpělivě vysvětluje, co by si o knížkách přál u maturity slyšet. Svůj erudovaný náhled navíc doplňuje mnoha zajímavostmi. Fuksová s Veselkovou do výkladu přispívají svými domněnkami, interpretacemi a recenzemi čtenářů z internetu. Podcast je tak přínosný jak pro zapálené čtenáře, tak i pro lidi, kteří si stěží přečtou text na přebalu.

Dozvíte se v něm mimo jiné, co mezi sebou měli Hynek, Vilém a Jarmila, nebo čím by byla kniha Babička, kdyby byla jídlem.

3. Na potítku

Doktor literární vědy David Jirsa z Univerzity Palackého Olomouci se také rozhodl využívat audiovizuální potenciál kanálu Youtube.com. V rámci projektu #na potítku společně s Danielem Zezulou vytvořil již 113 videí věnovaným knihám, které se objevují v literárních maturitních seznamech.

Jak ale Jirsa varuje, jeho videa jsou určena těm, kdo už knihy četli. Podrobný děj v nich totiž nenajdete. Za čtvrt hodiny vám ale poutavou formou mladý „vlasáč“ stihne vysvětlit hlavní myšlenku, podtrhnout ji citacemi, podělit se o kontext díla i o střípky z autorova života. Často připojí i svoje hodnocení.

Vedle literatury Jirsa představuje i zapeklitosti z českého jazyka, jako je přechylování jmen, nebo obecnější literárních fenomény jako faustovský mýtus či proměny obrazu vlkodlaka v literatuře.

4. Audioknihy

Pokud nemáte čas sednout si a vzít knihu do ruky, ale nechcete přijít o kompletní příběh, doporučujeme audioknihy. Můžete u nich uklízet, cvičit, nebo třeba nakupovat. Díky produkci Českého rozhlasu za ně navíc ani nemusíte platit.

Na portálu nebo v aplikaci Můj Rozhlas jsou zdarma k poslechu nejzásadnější díla české literatury. Pokud to dobře vychytáte, můžete narazit i na díla světového formátu, která ale většinou bývají k poslechu jen po omezenou dobu. Jestliže tento článek čtete v roce 2023 máte štěstí! Letos totiž Český rozhlas slaví 100 let od svého vzniku. K této příležitosti pro vás připravil zdarma k poslechu 99+1 významných literárních děl a rozhlasových her.

Zdroje: ff.cuni.cz, Můj rozhlas.cz, Youtube.com

 

Další články k tématu

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Dostali jste výsledky maturity a na nich to hrozné slovo – neuspěl/a. Zachvátí vás nejspíš pocit paniky. Co teď? Co všechny ty promarněné hodiny učení se, a hlavně, co se bude dít dál? I když to teď nejspíš bude trochu náročnější, určitě nejste v bezvýchodné situaci. Poradíme vám, co dělat, když jste neudělali maturitu. Opravný termín …

Franta se nikdy neučil, přesto odmaturoval. Zvládni to jako Franta!

Franta se nikdy neučil, přesto odmaturoval. Zvládni to jako Franta!

Franta studoval na gymnáziu v Praze. Náročným čtyřletým studiem tak nějak proplul. Na školu šel hlavně proto, že to chtěli jeho rodiče a sám věřil, že ho právě gympl nejlíp připraví na následné studium na univerzitě. Bavily ho počítače a videohry a svou budoucí vysokoškolskou kariéru viděl právě v této oblasti. Jenže na gymplu ho čtyři roky …

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet středních škol klesá. Může za to i nižší porodnost

Počet škol s maturitními obory za deset let klesl o 13 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cermat. Důvodem je pravděpodobně demografický vývoj a pokles porodnosti. Nejvíce se snížil počet lyceí a učilišť s maturitními obory, přibližně o 33 procent. V současnosti mají studenti největší výběr středních odborných škol, jichž je celkem 717. Jejich počet od roku 2011 klesl …