Sází (na) orientální stromy. Lesníci z MENDELU se připravují na globální oteplování

20. 4. 2021 | Aktuality

lesnictví mendeluMendelova univerzita se rozhodla bojovat proti změnám klimatu. Ve svých lesích chce sázet teplomilné rostliny, jejichž domovem je například Balkán nebo Blízký východ. V uplynulých týdnech začala s výsadbou lísky turecké a kaštanovníku setého, na podzim se k nim přidají ještě cedry a sekvojovce. V jarní etapě výsadby by na revitalizovaném palouku U Jezírka, který patří k lesům univerzity, mělo přibýt na 700 nových sazenic.

Líska turecká a kaštanovník setý se kromě rezistence vůči suchu vyznačují také dobrou kvalitou dřeva. Vedlejším produktem může být hlavně u kaštanovníku i využití jedlých plodů, okomentoval jarní výsadbovou etapu pro ČTK mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Lesy Mendelovy univerzity se rozkládají od severního okraje Brna až po Blansko a mají rozlohu přes 10 tisíc hektarů. Obhospodařuje je Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. Ten je již od roku 1923, tedy čtyři roky po vzniku Mendelovy univerzity, účelovým zařízením její Lesnické a dřevařské fakulty.

Školní lesní podnik utváří zázemí pro praktickou výuku (nejen vysokoškolských) studentů a je zároveň průkopníkem moderního lesního hospodaření, které reaguje na klimatické změny. Současně funguje jako poradce v otázkách lesnictví.

„(Naším posláním je také) poskytovat přiměřeně usměrněné využití nadstandardního rekreačního a estetického potenciálu univerzitních lesů,“ vysvětluje podnik na svém webu. Obyvatelé Brna i turisté z celého Česka tak mohou například navštívit arboretum ve Křtinách.

Zdroje: ekolist.cz, slpkrtiny.cz