První dojmy z didaktických testů: těžká matika, lehká angličtina, potrápil Ludvík Vaculík

1. 6. 2021 | Aktuality

První dojmy z didaktických testůMinulý týden se konala první část státní maturitní zkoušky: maturanti psali didaktické testy. Jaké byly první dojmy studentů z pražského gymnázia Postupická a jaké byly ohlasy na didaktické testy na sociálních sítích?

Jiná, těžší matika

Pondělí patřilo matematice. Na vypracování testu bylo o celých 15 minut víc než loni a hranice úspěšnosti byla stanovena na pouhých 33 procent. Přesto se maturanti shodli, že letošní test byl opravdu těžký.

„Matematika byla letos odlišná od toho, co jsem čekala. Tematické okruhy byly samozřejmě stejné, ale zadání a typ úloh se místy lišil. To mě překvapilo a vykolejilo,“ postěžovala si maturantka Zuzana z gymnázia Postupická. „Když jsem si doma zkoušela testy z posledních let, většinou jsem měla přes 40 bodů za polovinu stanoveného času. Letos jsem počítala do poslední vteřiny a mám pod 40 bodů.“

Podle uživatelů sociální sítí byla letošní základní zkouška z matiky dokonce těžší než rozšiřující matematika, kterou si můžou zapsat studenti mířící na ekonomicky a technicky zaměřené vysoké školy. „Přiznám se, že mi to přijde třeba jednodušší než ta letošní normální. (U těžší zkoušky) jsem nemusel desetkrát číst zadání, abych věděl, co mám vlastně spočítat,“ uvedl jeden z maturantů na Facebooku.

„Trochu mě naštvalo, jaký byl rozdíl v angličtině a matematice. Přišlo mi to nespravedlivé,“ dodává Zuzana. „Myslím, že si kvůli tomu volí matematiku méně studentů, a méně se jí tím pádem zabývají během celého studia. Je to škoda a zdá se mi, že to spoustě lidí zavírá dveře na některé VŠ, kde matematika je.“

Obtížnost v literatuře

Didaktický test z češtiny psali maturanti v úterý. Na jeho vypracování měli oproti minulým letům 10 minut navíc. Podle Magdaleny, další maturantky z gymnázia Postupická, byla letošní čeština nejlehčí za poslední léta: „Co se týká českého jazyka, tak jsem byla překvapená. Zdál se mi totiž lehčí oproti předchozím letům,“ uvedla maturantka, se kterou jsme přinesli v březnu rozhovor. Totéž potvrdila i Zuzana. „Neměla jsem v didaktickém testu problém s žádnou úlohou, zadání byla jasná, test se mi nezdál příliš obtížný,“ řekla. Ani hranice obtížnosti nebyla stanovena příliš vysoko. Z 50 bodů stačilo studentům získat necelou polovinu.

Spolužák dívek Jan však dodává, že problematická byla část testu zaměřená na literaturu. „Obtížnosti u testů se zpravidla projevovaly v neznalosti literatury, nic jiného pro mé spolužáky obtížné nebylo,“ říká Jan s tím, že test šlo splnit i bez těchto znalostí. Z celkových 50 bodů totiž za literaturu dostanou studenti jen sedm. Velký důraz byl naopak na porozumění textu.

Největší záludností bylo podle reakcí studentů na sociálních sítí rozklíčovat a doplnit do charakteristiky jméno Ludvíka Vaculíka. „Debilní Charta 77 a Ludvík Vaculík,“ stěžovala si jedna z maturantek na Facebooku. Ukazuje se, že jen málokdo doplnil jméno českého signatáře Charty 77 správně. Podle dalších komentářů na sítích tak kontroloři z Cermatu při opravování testů nejspíš narazí na jména jako Bohumil Hrabal, Jarek Nohavica nebo dokonce Karel Hynek Mácha.

Nudná angličtina, němčina překvapila

Studentů z gymnázia Postupická jsme se zeptali také na test z angličtiny. Hodnotili ho jako „směšně lehký, dokonce nudný“ nebo „na úrovni pro základní školy“. Maturant Jan se na test nemusel nijak připravovat a podle něj to tak bylo dobře. „Cermat vystavěl test kvalitně, k jeho splnění nejsou potřeba hluboké znalosti, postačí znalosti ze základní školy,“ představil své stanovisko Jan.

Na sociálních sítích byl nejvíce diskutovaným problémem poslech. Studenti si stěžovali na špatné přehrávací přístroje a nejednoznačnost zadaní. Například: „Stačilo vyplnit pouze slovo ‚museum‘, když v nahrávce zaznělo ‚small museum‘“?

Němčina byla podle Magdalény naopak o něco těžší než v předchozích letech: „Čekala jsem, že němčina bude lehčí. Test byl tak z mé strany problematický, ale ne kvůli špatnému zadání nebo nedostatkům Cermatu, ale protože nemám tak rozšířenou znalost v oblasti německého jazyka. Hlavně mám nedostatky ve slovní zásobě,“ vysvětlila maturantka.

Na vypracování testů z cizích jazyků měli studenti celkem 120 minut. Lhůta se opět oproti loňsku prodloužila o deset minut.

Na stránkách Cermatu už nyní visí zadání i řešení didaktických testů, své výsledky se pak studenti dozví 7. června. Oproti letům před pandemií koronaviru nemuseli letos maturanti psát slohy z jazyků. Nyní je tak už čekají pouze ústní zkoušky, přičemž jejich státní část – ústní z češtiny a cizích jazyků – je dobrovolná.

Zdroje: Cermat, Seznam zprávy.cz

Další články k tématu

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Neudělal jsem maturitu. Co teď?

Dostali jste výsledky maturity a na nich to hrozné slovo – neuspěl/a. Zachvátí vás nejspíš pocit paniky. Co teď? Co všechny ty promarněné hodiny učení se, a hlavně, co se bude dít dál? I když to teď nejspíš bude trochu náročnější, určitě nejste v bezvýchodné situaci. Poradíme vám, co dělat, když jste neudělali maturitu. Opravný termín …

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Na podzimní termín maturit se letos přihlásilo skoro 18 tisíc studentů. Společnou část maturity neudělalo celkem 38 procent studentů. Nejhůř dopadli maturanti z matematiky a němčiny. Maturitu nesložilo přes 70 procent z nich. Z českého jazyka v podzimním termínu skládalo zkoušku 8161 studentů a jejich neúspěšnost činila 27,8 procent. Téměř třem stovkám maturantů ke složení testu pomohlo zrušení sporné …