Neúspěšní maturanti budou mít o jeden opravný termín navíc

16. 5. 2021 | Aktuality

maturant covidVláda kvůli pandemii koronaviru vyjde vstříc studentům, kteří neuspějí u maturity. Neúspěšní maturanti dostanou jeden opravný termín navíc. Místo dvou budou mít tři. Didaktický test si budou moct znovu napsat 7. až 9. července, praktické zkoušky pak budou mít možnost opravit až do konce léta.

K vyhlášení dodatečného termínu vedlo vládu mimo jiné i to, že některé školy začaly zkoušet v dřívějších termínech, což se podle některých politiků negativně podepsalo na výsledcích maturantů. Podle ministra školství Roberta Plagy je vyhlášení nového termínu racionální a pomůže zejména těm studentům, kteří by během zkoušky měli problémy s psychikou.

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček proti této novince výhrady nemají. „Pokud to někomu pomůže, tak budiž,“ uvedla Schejbalová. Zajíček věří, že tímto způsobem dostanou studenti, kteří maturitu berou vážně, další šanci ji složit. Je nicméně přesvědčený, že studenti tuto možnost nakonec ani potřebovat nebudou.

Kromě opravného termínu navíc si letošní maturanti mohou vybrat, zda budou skládat ústní zkoušky z češtiny a jazyka. Pro studenty, kteří během pandemie pracovali v nemocnicích budou navíc dobrovolné také didaktické testy. Stejně jako loni nebudou ani letos maturanti psát slohové práce.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu