Poznejte krásy nezávislého cestování

2. 4. 2014 | Studium v zahraničí

Proč sedět doma na zadku, když v létě můžete projezdit pořádný kus světa. Nemusíte se ani topit v penězích. I s minimálním rozpočtem se můžete stát cestovatelem. Jak na to? (pozn.: článek byl aktualizován 27. 4. 2014 (lč))

Dobrovolnictví

Toužíte poznat místa, kam noha běžného turisty nikdy nevkročí? Vyzkoušejte WorkCamp, HelpCamp neboli krátkodobé dobrovolnictví. Skupina mladých lidí z celého světa se sjede do zapadlé oblasti, kde pomáhá místním obyvatelům. Dobrovolníci asistují v sociálních zařízeních pro seniory či děti. Podílí se na obnovování historických památek nebo na ekologických projektech. Pracuje se zhruba šest hodin denně a pět dní v týdnu.

Za svou práci nečekejte žádnou finanční odměnu. Musíte si zajistit i dopravu, zaplatit poplatek za zprostředkování. Hostitelská organizace se vám postará o stravu a střechu nad hlavou. Ubytování bývá skromné, ale v tom je právě ta krása. Ve volných chvílích máte dostatek času poznat místní i své zahraniční kolegy. Z každé země mohou být v kolektivu pouze dva lidé. Dobrovolnictví není pro každého, přečtěte si zápisky z help campu v Gruzii nebo z Indie a Brazílie. Chcete se dozvědět více? Čtěte o netradiční práci v zahraničí.

Nabídky workcampů:

WWOOFing

Zapomeňte na luxus a spěch moderní společnosti. Čeká na vás život farmáře. Seznámíte se s ekologickým a udržitelným hospodařením. Oproti klasickým turistům, kteří v hotelovém komplexu stráví pár dnů, poznáte vybranou zemi a její obyvatele úplně jinak. To je vaše odměna za práci. A také jídlo a ubytování, které máte zdarma. Protože nepobíráte plat, nemusíte řešit pracovní povolení. Jste relativně volní. Když se vám nebude na farmě líbit nebo si vás majitel plete s otrokem, můžete se kdykoli sbalit. Standardní pracovní doba se pohybuje kolem šesti hodin, ale podmínky jsou značně rozdílné. Proto se vyplatí vybírat s rozmyslem.

Seznam farem zapojených do projektu naleznete na stránkách asociace WWOOF (Worldwide Opportunities on Organic Farms). Nalézt můžete stovky možností napříč celým světem. Poplatek za registraci stojí od 0 do 56 eur, záleží na cílové zemi. Nabídky ekologických farem naleznete také na stránce HelpX.

Work and travel

Program Work and Travel umožňuje studentům přes léto legálně pracovat ve Spojených státech. Nepočítejte s tím, že se domů vrátíte jako pracháči. Program neslouží k dosažení vysokých zisků, ale nabízí možnost vydělat si na cestování po USA. Scénář je následující: tři měsíce celkem tvrdě pracujete. Typické zaměstnání je plavčík nebo práce v pohostinství. Kdo si chce přivézt nějaké dolary, musí si vzít i druhou práci. Až si našetříte, nastává měsíc užívání si. Můžete svobodně cestovat po celých Spojených státech.
Kam se obrátit v případě, že se chcete do Ameriky vydat? Se zařizováním práce, vyplňováním administrativy, ziskem víza a pohovorem se zaměstnavatelem vám pomůže agentura. Na trhu jich působí celá řada.

Jak cestovat levně?

Přijdou vám nízkonákladové letecké společnosti moc drahé a stopování moc nebezpečné? Zkuste spolujízdu. Jestli ve vás dříme kus dobrodruha, můžete cestovat Evropou rychle, levně a navíc pošetříte přírodu. Registrujete se na specializovaných stránkách a internetový autostop může začít. Zvolíte cílovou destinaci, datum a z nabídek řidičů si vyberete tu pravou. Bezpečnost zajišťují uživatelské recenze a hodnocení. Weby o spolujízdě obvykle vyžadují také reálné jméno, fotku a ověřují si telefonní číslo. Existují také speciální nabídky spolujízdy od žen pro ženy.

Portály, které nabízí spolujízdu:

Foto: SXC.hu