Povánoční brigáda - lyžařský instruktor. Jak se jím stát?

10. 1. 2013 | Studentský život

Milujete zimu, sníh, hory a chcete si vydělat? Není lepší náplast na peněženku po Vánocích než práce lyžařského instruktora. Ale cesta k této atraktivní práci není jednoduchá.

Co potřebuji k získání licence

Zcela zásadní podmínkou pro vykonávání práce lyžařského nebo snowboardového učitele je instruktorský kurz. Organizací, které poskytují odborné vzdělání budoucím lektorům, působí v České republice hned několik. Problémem je, že ne všechny lyžařské školy musí nutně uznat absolvovaný instruktorský kurz. Proto vybírejte instruktorský kurz obezřetně a předem se ujistěte u lyžařských škol, u kterých hodláte učit, zda licenci z kurzu uznávají. Dobrým vodítkem kvality je například akreditace Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

Mezi prestižní instruktorské licence patří ta od Asociace profesionálních učitelů lyžování (zkráceně APUL). Instituce sdružuje nejen učitele lyžování a snowboardingu, ale i cca dvě třetiny lyžařských škol. Podmínky pro přijetí a průběh výuky jsou víceméně totožné pro lyže i snowboard. APUL pořádá i lavinový či slalomový kurz.

Druhy kurzů

  • licence C: Jedná se o základní instruktorský kurz, který vás opravňuje vyučovat začátečníky. Pro většinu budoucích instruktorů představuje dostačující kurz. Během devíti dnů se trénuje technika jízdy, metodika výuky i teorie. Součástí je osvojení si slovní zásoby v jednom světovém jazyce. Kurz se otevírá dvakrát ročně a to na začátku prosince a na konci března. Jedinou podmínkou je věk nad sedmnáct let.
  • licence B: Kurz obsahuje již prvky metodiky pokročilých lyžařů a základní celky z lyžování mimo sjezdové tratě. Devítidenní výuka probíhá ve spolupráci s rakouskými svazy učitelů lyžování před zahájením zimní sezóny na ledovci v Rakousku. Do kurzu se mohou hlásit pouze držitelé licence C, kteří mají praxi alespoň 50 hodin.
  • licence A: Představuje naprostý vrchol. Obsahuje prvky metodiky velmi pokročilých lyžařů a jízdu mimo sjezdové tratě. Součástí kurzu je osvojení slovní zásoby ve 2 světových jazycích.

Cena instruktorských kurzů

Ceny se samozřejmě liší škola od školy. Třeba u APUL stojí základní kurz (skupina C) instruktora lyžování nebo snowboardingu 7 990 Kč. Ušetříte, pokud jste zapsání pod nějakou lyžařskou školou. Pak vás kurz vyjde na 5 490 Kč. Pozor si dejte na extrémně levné kurzy. S velkou pravděpodobností si budete muset platit ještě jídlo, ubytování i skipas.

Kolik si lze vydělat

Platové podmínky se odvíjejí od několika faktorů, přičemž každá škola si klade jiné podmínky. Finanční ohodnocení se běžně pohybuje od 100 po 200 korun na hodinu. Připlácí se za zkušenosti, případně za věrnost. Více si vydělají i ti, kteří mají instruktorský kurz na lyže i snowboard. Jelikož klienty nejsou jenom Češi, ale i cizinci jsou jazykové schopnosti finančně oceněny. Většinou se připlácí za každý jazyk, který instruktor ovládá. Při dlouhodobém pobytu musíte počítat i s výdaji za ubytování či jídlo. Nicméně lyžařské areály vycházejí instruktorům vstříc velkými slevami.

Zkušenosti instruktorky snowboardingu Nikoly Šimanové

Neznám lepší formu výdělku pro mladé lidi, co rádi tráví zimu na horách. Dělala jsem kurz u organizace APUL. Učila jsem už pod třemi školami a všichni mi Apul uznali. Jejich metodika je dle mě dobrá. Přesto se někdy naučené metodiky nemůžeš držet zuby nehty. Musíš se přizpůsobit člověku, kterého učíš. Já dělala kurz kdysi před Vánocemi a vážně na to ráda vzpomínám. Přes den probíhala výuka a večer přednášky. Byla tam neskutečná sranda, skvělí lidé. Jen člověk musel být ráno na svahu fit, což některým občas dělalo problém. Taky v době, kdy jsem si dělala kurz, bylo –20°C a někdy to bylo už vážně drsný. Člověk je promočený a zmrzlý, zvláště snowborďáci ví, o čem mluvím.

Většinou mají lidi strach z jazyka, přitom to vůbec nemusí být problém. Nikdo tam po tobě nechce žádný těžký jazykový obraty. Stačí se naučit pár frází a hlavně se nebát mluvit. Hlavně ať si nikdo nemyslí, že bude od rána do večera jezdit. Vůbec. Většinou se jedná o klienty začátečníky, často děti. Takže ty prakticky v začátcích ten SNB vůbec nemáš na nohách.

Foto: domácí archiv, sxc.hu