Nový rektor Univerzity Hradec Králové: Čeká nás hodně práce

27. 12. 2023 | Aktuality

Nový rektor Univerzity Hradec KrálovéUniverzita Hradec Králové si zvolila nového rektora. Bude jím stávající děkan přírodovědecké fakulty Jan Kříž, který ve volbě porazil jediného protikandidáta, děkana fakulty informatiky a managementu Josefa Hynka. Funkce by se měl ujmout příští rok v červenci. Školu pak povede následující čtyři roky.

„Chci být viditelným rektorem, pro kterého jsou studující rovnocenní partneři a kvalita výuky absolutní priorita. Čeká nás hodně práce, nebude to snadné období, ale pevně věřím, že se nám bude nadále dařit budovat univerzitu, která je lákavou značkou pro uchazeče o studium a přínosem pro celou naši společnost,“ uvedl nově zvolený rektor.

Kříž je rodák z Hradce Králové a absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se kvantově-mechanickými systémy, matematickými metodami ve fyzice a zaměřuje se na práci s talentovanou mládeží. V současnosti vede ve svém druhém funkčním období přírodovědeckou fakultu. Působí také jako městský zastupitel v Hradci Králové. Je ženatý a má dvě děti.

Čtvrtý rektor

Historie Univerzity Hradec Králové sahá až do druhé poloviny minulého století, svůj aktuální název ale získala až v roce 2000. Od té doby v jejím čele stáli čtyři rektoři. Mimo jiné i Josef Hynek, který v letošní volbě neuspěl. Dosluhující rektor Kamil Kuča aktuálně končí své druhé volební období.

„Jsem hluboce přesvědčen, že pan děkan Kříž je velmi dobrá volba a univerzita bude pod jeho vedením v těch nejlepších rukách. Obecně šlo o velmi důstojné a kvalitní rektorské volby, protože oba kandidáti mají ty nejlepší předpoklady a jsou výraznými a kompetentními osobnostmi v životě univerzity,“ hodnotí volbu kandidáta na funkci rektora současná hlava univerzity Kamil Kuča.

 

Zdroj: UHK

Další články k tématu

MUNI je skokanem roku v žebříčku univerzit. Techniky si pohoršily

Masarykova univerzita v Brně (MUNI) v žebříčku univerzit Quacquarelli Symonds (QS) ranking zaznamenala v meziročním srovnání největší posun z českých škol. Pohoršily si naopak České vysoké učení technické a Vysoká škola chemicko-technologická. Do nejlepší pětistovky univerzit z celého světa se probojovali tři čeští zástupci.  Masarykova univerzita si oproti loňskému hodnocení polepšila z 551. až 560. pozice o víc jak sto […]

číst více

Univerzita Karlova zahájila akademický rok s novým logem

Nejstarší česká vysoká škola má nové logo. Univerzita Karlova ho představila minulý týden. Je složené z názvu univerzity a stylizované svatováclavské korunky. Dosud používaný znak v podobě pečetě dál zůstává, bude se ale používat pro formálnější účely. Vedle nového loga představila univerzita celkovou novou vizuální prezentaci, která vychází právě ze středověké pečetě. Cílem je mimo […]

číst více

Žebříček: Nejlepší práva jsou v Praze, nejlepší technické obory v Brně

Britská společnost Times Higher Education zveřejnila žebříček nejlepších škol podle oborů pro rok 2024. Ve všech 11 oborových oblastí bodovaly v mezinárodním srovnání i české univerzity. Nejvýše z nich se nejčastěji umisťovala Univerzita Karlova v Praze. V právu a humanitních oborech se řadí dokonce mezi 200 nejlepších škol světa. Na samém vrcholu žebříčků se již tradičně drží americké a […]

číst více