Nový rektor Univerzity Hradec Králové: Čeká nás hodně práce

27. 12. 2023 | Aktuality

Nový rektor Univerzity Hradec KrálovéUniverzita Hradec Králové si zvolila nového rektora. Bude jím stávající děkan přírodovědecké fakulty Jan Kříž, který ve volbě porazil jediného protikandidáta, děkana fakulty informatiky a managementu Josefa Hynka. Funkce by se měl ujmout příští rok v červenci. Školu pak povede následující čtyři roky.

„Chci být viditelným rektorem, pro kterého jsou studující rovnocenní partneři a kvalita výuky absolutní priorita. Čeká nás hodně práce, nebude to snadné období, ale pevně věřím, že se nám bude nadále dařit budovat univerzitu, která je lákavou značkou pro uchazeče o studium a přínosem pro celou naši společnost,“ uvedl nově zvolený rektor.

Kříž je rodák z Hradce Králové a absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se kvantově-mechanickými systémy, matematickými metodami ve fyzice a zaměřuje se na práci s talentovanou mládeží. V současnosti vede ve svém druhém funkčním období přírodovědeckou fakultu. Působí také jako městský zastupitel v Hradci Králové. Je ženatý a má dvě děti.

Čtvrtý rektor

Historie Univerzity Hradec Králové sahá až do druhé poloviny minulého století, svůj aktuální název ale získala až v roce 2000. Od té doby v jejím čele stáli čtyři rektoři. Mimo jiné i Josef Hynek, který v letošní volbě neuspěl. Dosluhující rektor Kamil Kuča aktuálně končí své druhé volební období.

„Jsem hluboce přesvědčen, že pan děkan Kříž je velmi dobrá volba a univerzita bude pod jeho vedením v těch nejlepších rukách. Obecně šlo o velmi důstojné a kvalitní rektorské volby, protože oba kandidáti mají ty nejlepší předpoklady a jsou výraznými a kompetentními osobnostmi v životě univerzity,“ hodnotí volbu kandidáta na funkci rektora současná hlava univerzity Kamil Kuča.

 

Zdroj: UHK

Další články k tématu

Nejlepší univerzitou je Harvard, Univerzita Karlova si od loňska pohoršila

Nejlepší univerzitou je Harvard, Univerzita Karlova si od loňska pohoršila

The Center for World University Rankings (CWUR) vydalo žebříček nejlepších univerzit světa. Na první příčce se v konkurenci 25 tisíc univerzit z celého světa umístila Harvardova univerzita. Nejlepší českou univerzitou je pak podle CWUR Univerzita Karlova, která obsadila 238. pozici. Všechny univerzity z vrcholku žebříčku se nacházejí ve Spojených státech nebo ve Spojeném království. Vedle Harvardovy …

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Čtyři čeští zástupci se pobojovali mezi tisíc nejlepších VŠ na světě

Hned čtyři české vysoké školy se umístily v top 1000 prestižního žebříčku Times Higher Education World University Rankings. Univerzita Karlova, nejúspěšnější česká škola, se vešla dokonce do první pětistovky. V žebříčku už tradičně dominovaly univerzity z anglofonních zemí. Nejstarší česká univerzita byla loni mezi nejlepšími šesti stovkami institucí. Letos si tak polepšila hned o sto příček. „Z …