Nováček mezi stážemi. Vycestujte do Izraele!

5. 5. 2022 | Studium v zahraničí

studium v IzraeliVýběrové stáže v Izraeli startují. V rámci pilotní fáze programu Czech-Israeli Innovation Internships navštíví zemi jeden student a čtyři studentky. Cílem programu je umožnit českým vysokoškolákům poznat izraelskou vědu a tamní startupy. Další studenti budou mít možnost účastnit se stáže už příští rok.

Výběr účastníků pilotní fáze programu probíhal na základě doporučení členů vědecké rady Nadačního fondu Neuron. Fond se zaměřuje na podporu vědy v České republice a na programu stáží se podílí společně s dalšími institucemi, jako je 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Česko-izraelská smíšená obchodní komora a IOCB Tech, dceřiná společnost Ústavu organické chemie a biochemie věd ČR.

Do Izraele se v letošním roce podívají Anežka Kramná a Jan Trnka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Kateřina Veselá z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Anna Kampová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Klára Janoušková z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze.

Vybraní studenti mají široký okruh vědeckých zájmů. Například Veselá se zabývá výzkumem nových léků na léčbu neurodegenerativních onemocnění, Janoušková pak počítačovým viděním a rozpoznáváním textu.

„Izrael je pro nás coby vědecká a technologická velmoc inspirací,“ řekl ředitel IOCB Tech Martin Fusek. Podle něj studenti díky stážím poznají, jak funguje věda v Izraeli a třeba i získají nový pohled na řešení vlastní odborné práce.

Stáže účastníkům také pomůžou získat užitečné kontakty v prostředí startupů a vyzkouší si díky nim studium na prestižních izraelských univerzitách pod vedením místních odborníků. Prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný uvedl, že studenti zavítají na prestižní vědecká pracoviště jako je Technion – Izraelský technologický institut v Haifě, Telavivská univerzita či Weizmannův institut věd v Rechovotu.

„Stáže českých studentů v Izraeli skvěle propojí biomedicínský výzkum obou zemí. Program mladým vědcům zprostředkuje kontakt s novými technologiemi, zároveň jim umožní vhled do systému vědy v této zemi, a to včetně rychlého přenosu výsledků vědy do praxe, který je právě v Izraeli na vysoké úrovni,“ dodal děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Vokurka.

První studenti se do Izraele vydají už koncem dubna. Grant jim pokryje víza, cestovní náklady, ubytování a stravu. V průběhu listopadu pak pořadatelé vyhlásí stáž na příští rok.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Zahraniční studenti mohou aktuálně ve Velké Británii studovat dva roky po dokončení studia. Nedávný průzkum však ukázal, že delší pracovní víza by do země přilákala více zahraničních studentů. Po změně nyní volají i britské školy. Pracovní víza na dva roky zavedla Británie po nátlaku univerzit teprve loni v červenci. Rektoři tamních škol ale chtějí, aby se …

Britské univerzity krátí výuku, aby měli studenti víc času na práci

Britské univerzity krátí výuku, aby měli studenti víc času na práci

Víc času na práci nebo brigádu pro studenty. To je důvod, proč se některé univerzity ve Velké Británii rozhodly „zhustit“ výuku do pouhých tří dnů v týdnu. Chtějí tak umožnit studentům, kteří čím dál častěji bojují s rostoucími náklady na život, zvládnout pracovat i studovat současně. V praxi jde o plnohodnotnou výuku, která se ovšem odehrává během …