Některé školy pozmění výuku, budou klást větší důraz na informatiku

15. 5. 2021 | Aktuality

informatikaČeské školství letos projde změnou. Přibližně pětina základních škol začne od září využívat upravený vzdělávací plán, který bude klást větší důraz na informatiku. Vyplývá to z údajů Národního pedagogického institutu, který pořádá on-line workshopy a webináře pro vyučující zaměřené právě na nadcházející změny.

Změna ve výuce bude postupná. Na nový systém by měl první stupeň základních škol přejít nejpozději od 1. září 2023, druhý pak o rok později. Některé školy ale začnou už dřív. Od letošního září bude z celkového počtu 4214 základních škol podle nového plánu vyučovat 787 z nich.

Dosud se žáci v rámci informatiky učili pracovat primárně s textovými a tabulkovými editory. Nový styl výuky bude klást větší důraz na práci s informacemi a procvičování analyzování a řešení problémů. Jedním z důvodů pro změnu ve výuce je mimo jiné to, že stále více zaměstnavatelů napříč obory požaduje dobrou digitální gramotnost, která už dávno není devizou pouze lidí pracujících v IT.

Aby změny zvládly, mají školy možnost zúčastnit se workshopů, které organizují jednotlivá krajská pracoviště Národního pedagogického institutu.

„On-line forma umožňuje zapojení nebývalého množství účastníků,“ sdělil jeden z lektorů, Zdeněk Filipi ze Západočeské univerzity v Plzni. Libor Klubl z Ostravské univerzity, který rovněž působí jako lektor, dodal, že vyučující mají čím dál lepší přehled o problematice IT. Kromě učitelů se na kurzech zdarma mohou vzdělávat i rodiče.

Nový vzdělávací plán má i své kritiky. Ti upozorňují především na to, že ministerstvo školství o změnách školy neinformovalo s dostatečným předstihem. Některým se nelíbí také to, že dojde k redukci ostatního učiva na úkor informatiky. V následujících letech se totiž zredukuje učivo v předmětech jako je fyzika, chemie, přírodověda, zeměpis, dějepis, občanská výchova, výtvarná a hudební výchova a prvouka.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu