Nejekologičtější univerzitou Česka je ČZU. Ve světě je na 31. místě

31. 12. 2019 | Aktuality

eko čzuČeská zemědělská univerzita v Praze získala prvenství v žebříčku nejvíce ekologických univerzit v České republice a nevedla si špatně ani v celosvětové konkurenci, kde se umístila na 31. místě. Žebříček, za nímž stojí UI Green Metric, porovnával, jak jsou vysoké školy ohleduplné k životnímu prostředí.

ČZU si vedla nejlépe v kategoriích hospodaření s vodou, vzdělávání a nakládání s odpady, v nichž získala nejvyšší ohodnocení. Díky tomu se oproti loňskému žebříčku posunula o patnáct míst nahoru. „Už loni jsme zaznamenali skvělý úspěch. Skutečnost, že se nám za rok podařilo posunout o tolik dopředu, je jasným důkazem, že rok naší tvrdé práce se vyplatil. Rozhodně se ale chceme i nadále zlepšovat,“ sdělil Petr Sklenička, rektor ČZU.

Žebříček se soustředil na šest kategorií, mezi nimiž byla infrastruktura, energie a klimatická změna, odpad, voda, doprava a výuka. Kromě ČZU v žebříčku bodovaly i další české univerzity.

Univerzita Hradec Králové skončila na 314. místě, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno se rovněž vešla do top 400. V hodnocení uspěly také Univerzita Pardubice (544. místo) a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (730. místo).

Celkově si nejlépe vedou vysoké školy v Nizozemsku, Velké Británii a USA. První místo obsadila nizozemská Wageningen University & Research, za ní skončil britský Oxford a trojici nejekologičtějších škol uzavřela americká University of California.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/czu-je-opet-nejekologictejsi-univerzitou-v-cesku-uspela-i-v-mezinarodnim-srovnani-40307256