Mendelově univerzitě hrozí ztráta akreditace části doktorských programů

2. 2. 2023 | Aktuality

PhD studium ekonomieRada Národního akreditačního úřadu odsouhlasila odebrání institucionální akreditace Mendelovy univerzity. Týká se to doktorských studijních programů v ekonomických vědách. Univerzitě zároveň odebrala možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v češtině i angličtině. Rozhodnutí zatím není pravomocné, škola zváží další kroky.

Úřad škole institucionální akreditaci odebral, protože Rada pro vnitřní hodnocení Mendelovy univerzity podle něj nedokázala napravit již dříve objevená pochybení. Problém na Provozně ekonomické fakultě byl podle šéfa úřadu Robert Plagy v odlišných studijních podmínkách pro zahraniční studenty a ve využívání zprostředkovatelských agentur.

Rada Národního akreditačního úřadu Mendelovu univerzitu prošetřovala už loni, a i tehdy rozhodla o odebrání institucionální akreditace doktorských studijních programů. Proti tomu se univerzita odvolala. Úřad svůj tehdejší verdikt nyní potvrdil, a krom toho odebral univerzitě možnost realizovat dva doktorské programy, uvedl Plaga.

Mendelova univerzita teď čeká na písemné odůvodnění rozhodnutí a poté zváží další postup.

„Pokračujeme v krocích zaměřených na odstranění chyb a nejasností v průběhu zajišťování studia na kontrolovaných studijních programech. Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě, zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny,“ vysvětlil rektor univerzity Jan Mareš.

Pokud by rozhodnutí úřadu nabylo právní moci, tak by to podle Plagy mělo dopad i na studenty dvou zmíněných doktorských programů „V té chvíli už univerzita nemá možnost uskutečňovat studijní program a musela by řešit přechod těch studentů do jiných studijních programů,“ uvedl Plaga.

Zdroj: Aktuálně.cz

Další články k tématu

MENDELU uspěla. Tři doktorské programy o akreditaci nepřijdou

MENDELU uspěla. Tři doktorské programy o akreditaci nepřijdou

Mendelova univerzita uspěla s odvoláním proti zrušení třech doktorských studijních programů. Provozně ekonomická fakulta tak může i nadále vyučovat obory ekonomika a management v českém a anglickém jazyce a obor Business Economics and Management. Národní akreditační úřad nepravomocně rozhodl o odebrání akreditace na počátku roku, jeho rozhodnutí zvrátila v květnu přezkumná komise. „Pro mne osobně to …

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomiky

Národní akreditační úřad odebral Mendelově univerzitě v Brně institucionální akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů. V praxi se to projeví tak, že škola si již nebude moct sama schvalovat nové studijní programy v doktorském typu studia pro ekonomické obory. Místo toho bude muset žádost o jejich povolení podat akreditačnímu úřadu. Na možné nedostatky na brněnské škole upozornila antiplagiátorská …