Maturity a přijímací zkoušky může zkomplikovat nedostatek antigenních testů

3. 5. 2021 | Aktuality

covid testPřed konáním maturit, závěrečných zkoušek a přijímaček musí všichni studenti doložit negativní test na covid-19. Ten jim mají poskytnout školy. Kvůli zrušení tendru Správy státních hmotných rezerv se ale zástupci škol nyní obávají, že si testy budou muset obstarat sami. Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové a šéfa Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka hrozí, že to školy bez státní pomoci v tak krátké době nestihnou.

Správa státních hmotných rezerv před pár dny zrušila tendr na dodání 5,6 milionů testů na covid do českých škol. Důvodem je to, že ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil podmínky tendru. Školy sice mají k dispozici zásoby testů, ty jim však vydrží nejdéle do týdne od 10. května. Podle ministra školství Roberta Plagy není kvůli zrušení tendru a jeho nucenému opakování jisté, zda školy dostanou další testy včas. Kdyby se tak nestalo, školy by si testy musely koupit samy a ministerstvo by jim je proplatilo až zpětně.

„Myslím, že je to docela šibeniční termín a nedovedu si představit, že to zřizovatel pro nás zařídí, protože ten by musel dělat výběrové řízení. Pokud nám (stát) bude dávat 60 korun jako firmám, tak to se domnívám, že za takovou cenu testy neseženeme,“ míní Schejbalová. Školy by na sehnání testů potřebovaly alespoň týden. „Ale obávám se, že bude tak velký zájem, že to ty firmy nebudou stíhat dodávat,“ dodává.

Podle Zajíčka bude důsledkem vyššího zájmu o testy zvýšení jejich tržní ceny. Šéf unie školských asociací upozorňuje také na to, že kromě zajištění testů pro maturity a přijímací zkoušky, musí školy svým studentům potvrdit i negativní test pro sportovní účely. To pro ně znamená ještě další administrativní zátěž.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu