K maturitám a přijímačkám můžou pouze studenti s negativním testem

3. 5. 2021 | Aktuality

K maturitám a přijímačkám můžou pouze studenti s negativním testemmaturitě i k přijímacím zkouškám budou připuštěni pouze žáci a studenti s negativním testem na koronavirus. Rozhodlo o tom ministerstvo školství. Povinnost doložit negativní test budou kromě studentů mít i všechny další osoby, které budou u zkoušek přítomny. Test nesmí být starší než sedm dní.

K testování se budou používat antigenní testy. Pokud vyjde test pozitivní, musí se ještě ověřit metodou PCR. Pokud PCR test pozitivitu potvrdí, má student nárok do tří dnů požádat o náhradní termín konání zkoušky.

Testování se mohou vyhnout ti studenti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19. Musí to ale doložit písemně. Během maturit i přijímaček bude v učebně najednou moct být nejvýše 20 lidí. Všichni přítomní budou muset mít chirurgickou roušku nebo respirátor.

Přijímací zkoušky na střední školy organizované Cermatem proběhnou 3. až 6. května, školní přijímací zkoušky pak 5. až 19. května. Maturity začnou v druhé polovině května.

Zdroj: Novinky.cz