Manuál pro prváky II. - FINANCE

31. 8. 2009 | Studentský život

Abychom nováčkům na vysokých školách usnadnili orientaci v prvním ročníku, připravili jsme pro vás několikadílný Manuál pro prváky. Tentokrát se budeme zabývat studentskými financemi.

CO BUDETE PLATIT?

Počáteční investice
Na začátku studia počítejte s nemalými výdaji navíc – čekají vás poplatky za různé průkazy, nákup studijních materiálů, psacích potřeb apod., možná také budete platit zálohu za ubytování. Mnozí z vás budou zřejmě také zvažovat koupi notebooku. Studovat se dá jistě i bez něj, nicméně, většina studentů si ho dříve či později stejně pořídí. Nejlacinější variantu představují mini notebooky (seženete je už od 7 000 Kč) nebo přístroje z druhé ruky.

Běžná útrata
Mezi pravidelné výdaje studentů patří ubytování, strava, doprava, studijní materiály a náklady na zábavu. Aktuální studie o výdajích vysokoškoláků nejsou dostupné (ty nejnovější z roku 2005 počítají s dnes již nerealistickými průměrnými náklady 3 500 Kč/měsíc), podle zkušeností z mého okolí dnes průměrný vysokoškolák vyjde s 6 až 8 tisíci na měsíc.

KDE VZÍT PENÍZE?

Většinu studentů finančně podporují jejich rodiče, ale ne vždy to stačí. Přivydělat si můžete na brigádách nebo pomocí stipendií.

Brigády
Do situace na pracovním trhu se letos bohužel promítla finanční krize, a tak se i nabídka brigád výrazně tenčí. Brigádu hledejte u pracovních agentur, na portálech s pracovními nabídkami, přímo u firem, ale i na školních internetových fórech či nástěnkách. Minimální hodinová mzda je 48,10 Kč hrubého, v Praze platy začínají asi na 75 Kč/hod., v regionech potom na 60 Kč/hod. Mezi nejdostupnější a nejvýnosnější práce patří doučování, hostessing nebo výpomoc v obchodech.

Kde vzít peníze na studium? (foto: Stock.XCHNGKde vzít peníze na studium? (foto: Stock.XCHNG)

Stipendia
Mezi základní stipendia, o která se můžete ucházet už v prvním ročníku, patří stipendium prospěchové, sociální a ubytovací. Kritéria pro prospěchová stipendia stanovuje každá škola jinak, podrobnosti vám poskytne studijní oddělení vaší fakulty. Sociální stipendium zaručuje zákon o vysokých školách těm studentům, kteří „mají nárok na přídavek na dítě ve zvýšené výměře a činí měsíčně nejméně násobek tohoto přídavku“. Ubytovací stipendium je vypláceno v několika souhrnných dávkách za rok a jeho výše je proměnlivá, většinou v řádech stokorun za měsíc. Nárok na něj mají ti, kdo prezenčně studují mimo místo svého trvalého bydliště, a jde o jejich jediné studium daného stupně.

Další variantu představují studentské půjčky.

Další články k tématu:
Sociální stipendia pro vysokoškoláky – o co jde?
Pomůže studium na VŠ při hledání brigády?
Jak a kde získat coby student finanční výhody?
Kolik peněz počítat měsíčně na studium?

V příštím díle tohoto speciálu se budeme věnovat studentskému bydlení.

Další články k tématu