Letní škola: Proč si (ne)podat přihlášku

4. 5. 2021 | Studentský život

Letní školaLetní prázdniny jsou tu co nevidět a právě teď je ten nejlepší čas začít je plánovat. Přihlašování na letní kurzy a školy je totiž v plném proudu. Pokud se rozhodujete, zda si přihlášku podat, přinášíme vám čtyři důvody, proč se v létě věnovat intenzivnímu studiu. A taky čtyři důvody, proč byste si podání přihlášky měli nejdřív dobře rozmyslet.

PRO

Čas na obtížnější předměty

Každý během studia narazí na předmět, který mu tak úplně nesedne. Letní kurzy jsou ideální příležitost, jak to napravit. Protože studenti v létě nemají výuku, můžou kurzu věnovat veškerou svou pozornost a o to větší je šance, že se jim podaří proniknout do problematiky předmětu.

Menší počet studentů

Menší počet studentů ve třídě znamená, že se vám lektor bude víc věnovat. V menším kolektivu také snáz navážete nová přátelství než v zaplněné aule plné anonymních tváří.

Široká nabídka

V Česku jsou nejrozšířenější jazykové kurzy. To ale neznamená, že nemůžete studovat i něco jiného. Třeba na škole v zahraničí. Mnoho kurzů můžete v dnešní době navíc absolvovat i on-line. Díky široké nabídce si můžete vybrat kurz, který vás opravdu zajímá. Pokud se rozhodnete vydat se do zahraničí – ať už fyzicky nebo virtuálně – můžete navíc zjistit, jak probíhá výuka v jiné zemi, což je cenná praktická zkušenost.

Vypadá to dobře na CV

Můžete si vybrat kurz, který souvisí se zaměřením vašeho studia. Ale i když si vyberete něco úplně mimo svůj obor, pořád jde o položku, která vypadá dobře v životopise a může vám pomoci oslovit potenciálního zaměstnavatele.

PROTI

Zabírá to čas

Letní kurz vám vezme čas, který byste jinak věnovali tomu, co jste v průběhu školního roku nestihli. A i když chcete zůstat produktivní, existuje řada jiných věcí, kterým byste se mohli místo toho věnovat – stáž, cestování, večírky s přáteli…

Může to být drahé

Letní kurzy nebývají zdarma. Proto se musíte rozhodnout, jestli vám to za ty peníze stojí. Ceny kurzů se mohou pohybovat i v řádech desítek tisíc korun. Pokud se vydáte do zahraničí, musíte počítat také s náklady na cestování, ubytování a stravu.

Problém s dovolenými

Pokud každý rok vyrážíte o prázdninách na dovolenou, letní škola vám může narušit plány. Na druhou stranu některé on-line kurzy můžete absolvovat i během dovolené, pokud máte k dispozici fungující internetové připojení. Motivace k pilnému studiu ale budete mít rozhodně méně. Nálož úkolů a intenzivní každodenní výuka může navíc dovolenou snadno pokazit.

Je to náročné

Letní kurzy bývají náročné. Vyučující během několika málo týdnů předá studentům takové množství informací, na které by jindy měli celý semestr. Někteří studenti mohou mít problém si na tento styl výuky zvyknout. Pokud nezvládáte dlouho sedět na jednom místě nebo se delší dobu soustředit, letní kurz pro vás nemusí být to pravé. Výuka i příprava na hodiny bývá vyčerpávající a dlouhá.

Zdroj: College Info Geek, Give Your Kid a Million, University Visitors Network

Další články k tématu