Time management za časů koronaviru

19. 4. 2020 | Studentský život

study_life_balanceVybalancovat soukromý život, studium a práci je těžké i když zrovna ve světě neřádí pandemie koronaviru. Mnoho z nás karanténa uvěznila doma, a proto je jen na nás, jak naložíme se svým časem a jak si ho rozvrhne. Motivovat se k aktivitě není vůbec lehké, ale existují zaručené způsoby, které vás nejen vybudí k činnosti, ale pomohou vám najít balanc mezi vším, co chcete stihnout, navíc bez toho, abyste byli ve stresu.

Rozvrh

Ve škole i v práci váš rozvrh zpravidla určuje někdo jiný a máte přesně stanoveno, kdy musíte být v zaměstnání nebo se účastnit seminářů. Doma to ovšem neplatí a váš den nemá tak pevně stanovenou strukturu. Její nastavení tedy závisí na vás.

Někomu více vyhovuje učit se ráno, jiný člověk je nejaktivnější večer. Proto si vytvořte takový rozvrh, který vám umožní být co nejproduktivnější. Ať už váš rozvrh bude mít jakoukoliv podobu, vytvořte si ho s časovým předstihem a především ho dodržujte. Kromě práce, učení a domácích povinností do rozvrhu zaneste i čas na své blízké a volný čas, kdy se budete věnovat jen sami sobě.

Pracovní místo

Vymezit si doma prostor pro práci je užitečné, i když nejste v karanténě. Během ní je to ale ještě důležitější. Prostor vám pomůže nastavit mantinely mezi prací a zábavou a do jisté míry simulovat prostředí školy či práce a umožní přepnout mozek do pracovního modu, jakmile do prostoru vstoupíte. Tím prostorem nemusí být nutně pracovní stůl, může to být třeba kuchyňská židle, nebo koutek z polštářů v rohu místnosti.

Jakmile pak s učivem pro daný den skončíte, svůj studijní koutek opusťte a běžte jinam, abyste se co nejlépe odpoutali od touhy dále namáhat svou mysl a mohli vypnout – stejně jako když přijdete z práce nebo ze školy domů.

Rituál před prací

Další fígl, který vám pomůže se dostat do správného myšlenkového rozpoložení, je si se studiem spojit určitý rituál, kterým studijní sezení zahájíte. Někteří lidé to řeší například tak, že si udělají kávu nebo čaj. Nebo může jít o sérii kroků, které vykonáte předtím, než se začnete učit. Jestliže jste ranní ptáče, které se nejlépe novou látku našprtá po ránu, začněte například tak, že si doplníte zásobu tekutin, vydatně se nasnídáte, trochu si zacvičíte, abyste se pořádně probrali, a teprve potom se vrhnete na učení.

Rituál po práci

Stejně jako byste měli před zahájením domácího studia provést určitý rituál, najděte si také činnost, které se budete věnovat po skončení studia. Ta by měla plnit dvě základní funkce. Měla by odvést vaši pozornost pryč od práce a studia a zároveň symbolizovat předěl mezi časem na učení a časem na relaxaci a zábavu. Když jezdíte do školy, automaticky se můžete naladit na odpočinek v okamžiku, kdy dorazíte domů a hodíte batoh do kouta.

Během karantény to ale tak nefunguje, a proto je důležité najít něco, co vás baví a pomůže vám vytvořit předěl mezi studiem a zbytkem dne. Můžete se třeba převléknout do pohodlnějšího oblečení, pustit si hudbu, meditovat, hrát karty na počítači, nebo dělat prakticky cokoliv, čím si vyčistíte hlavu a dáte svému mozku jasně najevo, že studijní sezení pro dnešek skončilo.

Rituál můžete pojmout i prakticky a jako činnost zvolit přípravu rozvrhu na další den.

Nekontrolujte neustále studijní systém a e-mail

Jedním ze způsobů, jak najít rovnováhu mezi časem vyhrazeným pro studium a časem pro osobní život, je přestat po skončení studijní „hodinky“ kontrolovat studijní systém a e-mail. Každý vyučující má trochu jiný harmonogram a úkoly zadává v jiný čas. Vy se ale řiďte svým harmonogramem a zprávy kontrolujte pouze v době, kterou máte vyhrazenou na studium.

Nemíchejte práci a zábavu

Při čtení tohoto článku se zamyslete nad tím, jestli právě studujete/pracujete nebo relaxujete. Zavítali jste na naše stránky v rámci prokrastinace? Pokud ano, zamyslete se i nad dalšími podněty, které vás v pracovní době rozptylují a snažte se je eliminovat.

Odbíhání od studia k zábavě naruší vaše soustředění a práce vám nakonec zabere zbytečně moc času. Proto nedovolte, aby vás cokoliv vyrušilo. Jak radí Bill Gates: Když jste v práci, pracujte. Když máte volno, relaxujte.

Zdroj:
https://collegeinfogeek.com/work-life-balance/

Další články k tématu