Time management: 10 rad od Billa Gatese

7. 12. 2019 | Stojí za přečtení

Businessman holding an hour glass, signifies the importance of being on timeRozvrhnout si správně čas abyste stíhali všechny povinnosti a zároveň měli i volno na odpočinek není lehké. Úspěšní lidé mají zpravidla vlastní recept na efektivní time management a co víc, rádi se o něj podělí! Například miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates má hned deset rad, jak se stát pánem svého času.

1. Čas si nekoupíte

Nechávat něco na později není fráze, kterou byste našli v Gatesově slovníku. Gates zdůrazňuje, že čas je jedinou komoditou, kterou si za peníze nekoupíte. Proto si sestavuje denní rozvrh, aby se ujistil, že efektivně využije každičký moment. A totéž můžete udělat i vy. Stanovte si své denní úkoly, vyhraďte si čas na jídlo, koníčky a blízké a následně se svého plánu držte, dokud ho nesplníte.

2. Investujte svůj čas

Gates je živoucím důkazem rčení, že cesta k úspěchu je dlouhá minimálně 10 tisíc hodin. Ať už je ono číslo přesné či ne, čím více času věnujete jedné činnosti, tím lépe vám půjde. Proto nemrhejte časem a věnujte ho co nejvíc právě svému vysněnému cíli.

3. Denní rozvrh

Gates si rád dělí úkoly na menší části, někdy na pětiminutové časové úseky. Této metodě se říká timeboxing. Spočívá v tom, že si na konkrétní úkol vyhradíte určitý čas, za který ho musíte splnit. Například: napsat pět mailů za 20 minut, dopsat kapitolu diplomky do hodiny. Pokud máte pevně stanovený limit (a tím pádem i čas, kdy můžete začít odpočívat), budete se méně rozptylovat jinými činnostmi.

4. V práci pracujte

Řada lidí marní čas vyhrazený pro práci na sociálních sítích nebo klábosením s kolegy. Večer pak zjistí, že neudělali ani zdaleka tolik práce, kolik plánovali a musí vše dohnat přesčasy nebo si práci brát domů. Gates tento problémem neřeší, protože se v práci nenechá rozptylovat a soustředí se jen na to podstatné. Po práci si tak může v klidu vychutnat rodinnou večeři a dokonce má čas i na nádobí.

Trik, jak získat rovnováhu mezi osobním životem a prací, je přitom úplně jednoduchý: Když jste v práci – pracujte. Když jste doma, buďte doma.

5. Vyspěte se

Gates se snaží denně spát aspoň šest až osm hodin. Ačkoliv je spíš sova a bývá dlouho vzhůru, snaží se vždy jít spát o půlnoci a vstává v sedm. Dostatečný spánek je základem produktivity. Pokud si budete upírat spánek, podepíše se to negativně na vašich výkonech i zdraví.

6. Každá minuta se počítá

Gates si s sebou rád nosí knihu, aby si kdykoliv má chvilku volno mohl něco přečíst. Volných minutek máme během dne několik prakticky všichni a je dobré je využívat produktivně – přečtěte si pár stránek z knihy, pošlete tu dlouho odkládanou SMS, nebo se pořádně protáhněte. Kočičí videa na YouTube vám nikam neutečou.

7. Kde budete za 10 let?

„Vždycky přeceňujeme změnu, k níž dojde během dvou let, a podceňujeme tu, která nastane za deset,“ uvedl před časem Gates.  Time management totiž mimo jiné zahrnuje schopnost myslet dopředu a umět investovat svůj čas do plnění svých přání. Zkuste se proto postupně, krůček za krůčkem, přibližovat svému cíli. Nemusíte všechno zvládnout za jeden den. Úspěch se musí budovat, proto je důležité nepřipínat se a současně na svůj cíl nerezignovat.

8. Mějte priority

Je pouze na vás, co se rozhodnete dělat a na čem budete pracovat. Vždycky se najde něco, co vás bude rozptylovat, ale pokud si stanovíte priority, dokážete se rozptýlení lépe vyhnout. Naučte se říkat ne a přestaňte se věnovat tomu, co vám nic nepřináší. Nedůležité věci vždy můžete odložit na později a ne všechny příležitosti, které vám přijdou do cesty, stojí za to, abyste jim dali šanci.

9. Tematizace

Kromě denního rozvrhu Gates dělí svůj čas také tematicky. Díky tomu se vždy plně soustředí pouze na jeden jediný projekt. V praxi můžete tuto metodu využít i vy. Jestli se jako většina studentů snažíte balancovat školu a osobní život, zkuste si vymezit třeba 30 minut na telefonáty s blízkými a dvě hodiny na psaní eseje. Pokud se budete v daný čas soustředit pouze na jeden konkrétní úkol, ušetříte spoustu energie a budete produktivnější.

10. Aplikace

Gates používá Outlook Calendar a SharePoint k organizaci nápadů, článků a projektů napříč celou společností Microsoft. Online najdete nespočet aplikací, které můžou pomoct s time managmentem i vám. Můžete si do nich zapisovat svůj denní rozvrh, ale třeba i koordinovat se spolužáky školní projekt. Mobil máte pořád při ruce, takže pro vás bude snazší držet se rozvrhu a nezapomínat na úkoly.

Zdroj: https://medium.com/@rebecabrowngurg/10-lessons-on-time-management-from-bill-gates-364194a11017

Další články k tématu