Kde hledat brigádu v zahraničí

13. 4. 2012 | Studentský život

Chcete-li pracovat o letních prázdninách v zahraničí, máte nejvyšší čas začít jednat. Díky vstupu České republiky do EU se věci zjednodušily a nepotřebujete pracovní povolení. Proto každoročně vyráží mnoho českých studentů do ciziny, kde nalézají uplatnění hlavně jako dělníci, barmani, číšníci a na farmách jako sběrači. Půjdete-li štěstí naproti, máte šanci najít i zajímavější brigádu. (pozn.: článek byl 27. 4. 2014 aktualizován (lč))

Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše

Oním příslovečným vrabcem jsou pracovní agentury. Ta za vás, ve svém zájmu, vyřeší veškeré náležitosti, na druhou stranu část vašeho výdělku mizí na bankovním kontě agentury. Nicméně nemusíte aktivně hledat práci, agentura vám ji zprostředkuje. Vyřeší za vás papírování a veškeré smlouvy. Zajistí ubytování. Tedy alespoň ty kvalitní pracovní agentury. Jak je poznat?
Předně by měla být zaregistrována u Ministerstva práce a sociálních věcí (seznam agentur s licencí najdete zde). Dále vás čeká mravenčí práce na internetu. Zkuste najít informace přímo od zdroje, tedy studentů, kteří pro agenturu již pracovali. Napoví vám i úroveň webové prezentace firmy. Pokud žádnou nemají, mějte se na pozoru. Nesjednávejte vše jen pomocí mailů a telefonů. Solidní zprostředkovatelé mají vlastní kanceláře, tak je navštivte. Obrovskou výhodou je zahraniční pobočka agentury, kam se v případě problémů můžete obrátit.

Na vlastní pěst

Vydat se do zahraniční na vlastní pěst vyžaduje odvahu, ale nebojte se této varianty. Dokažte si, že se o sebe umíte postarat. Současný stav evropského pracovního trhu vám nahrává. Od 1. května 2011 nepotřebují občané ČR pracovní povolení v žádné členské zemi Evropské unie. Pokud plánujete zůstat v zemi déle než tři měsíce, měli byste se registrovat za podmínek stanovených v zemi, v níž se nacházíte. Příslušné úřady jsou oprávněny vyžadovat po vás potvrzení o zaměstnání, ale i jiné dokumenty, například důkaz, že máte dostatečné finanční zdroje a zdravotní pojištění. Obratem byste měli dostat osvědčení o registraci.

V zemědělství je v letních měsících dostatek práceV zemědělství je v letních měsících dostatek práce

Nezapomeňte na důležité dokumenty. S sebou budete potřebovat občanský průkaz, cestovní pas, rodný list, průkaz zdravotního pojištění, doklady o vzdělání a kvalifikaci (jazykové zkoušky, dokumenty o odborné způsobilosti), řidičský průkaz, bankovní informace (výpis z účtu). Vše si pro případ potřeby okopírujte, ať je můžete předložit zaměstnavateli nebo úřadům. A především, vezměte si dostatečné úspory, ať máte na život a ubytování, než dostanete první výplatu.
Dlouhodobé zdravotní pojištění do zahraničí je kapitolou samo pro sebe. Všechny informace naleznete v článku Jak vybrat pojištění na cesty a studium v zahraničí?.

Kde hledat

Práci v zahraničí můžete hledat na portálu EURES (EURopean Employment Services – Evropské služby zaměstnanosti). Naleznete zde nabídky všech členských států EU, dále Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Dohodu o účasti v síti EURES má i Švýcarsko. Běžně je v databázi přes milion pracovních příležitostí.

Ubytování

Řada zaměstnavatelů ubytování neposkytuje. Proto byste se měli ještě před odjezdem informovat o možnostech ubytování a nákladech na bydlení. Hledání ubytování až na místě může být dost riskantní. Pokud jste předem informováni o pravděpodobné výši vaší mzdy, zvažte, jaký typ ubytování pro vás bude dostupný. Náklady na ubytování tvoří podstatnou část výdajů, proto je třeba tuto otázku řešit s dostatečným předstihem.
Zkušenosti studentů z letních brigád v zahraničí si přečtěte mj. zde. Jaké to je pracovat přes léto jako plavčík, se dozvíte v tomto rozhovoru.

Zdroj: ec.europa.eu
Foto: www.sxc.hu

Další články k tématu

Nováček mezi stážemi. Vycestujte do Izraele!

Nováček mezi stážemi. Vycestujte do Izraele!

Výběrové stáže v Izraeli startují. V rámci pilotní fáze programu Czech-Israeli Innovation Internships navštíví zemi jeden student a čtyři studentky. Cílem programu je umožnit českým vysokoškolákům poznat izraelskou vědu a tamní startupy. Další studenti budou mít možnost účastnit se stáže už příští rok. Výběr účastníků pilotní fáze programu probíhal na základě doporučení členů vědecké rady Nadačního …

Čtvrtina absolventů medicíny nezačne pracovat v českém zdravotnictví

Čtvrtina absolventů medicíny nezačne pracovat v českém zdravotnictví

Během posledních tří let medicínské obory vystudovalo přibližně 1200 až 1300 vysokoškoláků. Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) nicméně uvedla, že 25 až 30 procent absolventů nezažádalo o povinné členství v komoře. Z tohoto důvodu nemohou pracovat v českém zdravotnictví. Nejpravděpodobnější je teorie, že buď začali pracovat mimo obor, nebo vyjeli pracovat do zahraničí. Tomu nahrává i skutečnost, …

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Zahraniční studenti mohou aktuálně ve Velké Británii studovat dva roky po dokončení studia. Nedávný průzkum však ukázal, že delší pracovní víza by do země přilákala více zahraničních studentů. Po změně nyní volají i britské školy. Pracovní víza na dva roky zavedla Británie po nátlaku univerzit teprve loni v červenci. Rektoři tamních škol ale chtějí, aby se …