Letní brigáda v zahraničí?

21. 5. 2010 | Studium v zahraničí

Každý z nás zná někoho, kdo letos sklízel sklenice v Americe nebo meruňky ve Španělsku. Stereotyp totiž nevládne jen českému hypermarketu. Jestli máte pocit, že hledáte tak trochu jinou brigádu, připravili jsme pro vás inspiraci na léto.

Všichni to známe: odmaturovat na nejvyhlášenějším gymnáziu v republice či získat červený diplom nestačí. Vědomosti jsou nezbytné, ale nájem s nimi nezaplatíte. Řešením může být brigáda. Ale za čtyřicet na hodinu nevydrží u pokladny blokovat každý. A tak se do hry dostávají letní brigády v zahraničí.

Animátor pod pyramidami

Luboš (21) původně plánoval strávit prázdniny doma. „Studuji na fakultě elektrotechniky a informatiky, tak jsem si nechtěl přidělávat práci i přes léto.“ Koncem června mu však sestřenice poslala kontakt na egyptskou agenturu Sun and Fun, která shání sportovní animátory pro egyptské hotely. „Vlastně jsem jenom napsal jeden anglický e-mail a připojil CV. Vzali mě, protože mluvím anglicky i německy. Pak mi ještě poslali pár mailů s informacemi. S hotelem se domlouvali oni, já jsem jenom přiletěl do Egypta a koupil si tam turistické víza za patnáct dolarů. Ani zaočkovat jsem se nedal, průjem tam stejně dříve nebo později dostane každý.“

Co, kde, jak dlouho a za kolik jsi dělal? Dva měsíce jsem pracoval jako sportovní animátor v hotelu Ali baba v Hugharde. Dělal jsem za stravu, ubytování, letenky a 300 Euro měsíčně. Celý den jsem hrál s turisty fotbal nebo basketbal. Někdy jsem taky musel moderovat ty šílený turistický večírky, co se na nich volí miss a zpívá karaoke.

Jaké jsou výhody a nevýhody takové brigády? Animovat turisty je opravdu zábava, ale člověk nic nevydělá.

Jaká byla tvá původní očekávání? Splnila se? Očekával jsem, že tam bude sranda a že nic nevydělám. Splnilo se.

Kdyby jsi měl možnost, jel bys i příští rok? Jestli neseženu nic lepšího, tak ano.

Co se ti jeví jako nejlepší alternativa letní brigády? Nevím. Třeba si konečně udělám volné léto.

Pracovná dovolená ve Španělsku

Představa čistě pracovního léta se nelíbila ani Jirkovi (20). „Odjet někam na Aljašku a dřít tam jako v pracovním táboře se mi nechtělo. Představoval jsem si spíš něco pohodovějšího a více na jih. A taky jsem chtěl být s přítelkyní.“ Pátrací akci po nepříliš namáhavé brigádě rozjel Jirka někdy v květnu. „Nebylo to snadné. Pořád samé agentury a work campy. Naštěstí se pak ozvala známá mé přítelkyně, jestli bychom nechtěli jít dělat propagaci jedné španělské diskotéce. Zkrátka shánět lidi, co se chtějí bavit. Řekli jsme si, že to zkusíme.“

Co, kde, jak dlouho a za kolik jsi dělal? Byli jsme ve španělském letovisku Loret del Mar. Nejdřív jsem pracoval jako propagátor pro diskotéku. Ale nelíbilo se mi oslovovat cizí lidi a tahat je někam za ruku. Tak jsem si našel místo jako číšník. Pracoval jsem jedenáct hodin denně za 36 Euro plus spropitné. Byla to docela dřina, a když jsem se ve finále pohádal se šéfem, skončil jsem zas u propagace.

Jaké jsou výhody a nevýhody takové brigády? Pracovat jedenáct hodin denně není lehké, ale dá se vidět hodně zajímavých věcí a potkat hodně příjemných lidí.

Jaká byla tvá původní očekávání? Splnila se? Chtěl jsem jet na dovolenou, takže splnila.

Kdyby jsi měl možnost, jel bys i příští rok? Půjdu, už jsem se domluvil se zaměstnavatelem.

Co se ti jeví jako nejlepší alternativa letní brigády? Pracovat a zároveň mít dovolenou. Španělsko je v tomto případě opravdu ideální.

Surfin´ USA

Pokud se vám zdá, že vám místo pilných brigádníků představujeme samé flákače na dovolené, není tomu zcela tak. Matouš (21) studuje marketingovou komunikaci a po bakalářských zkouškách si potřeboval oddechnout od akademické půdy. „Přišel za mnou kamarád, jestli bych neměl chuť vydělat si v Americe pár dolarů. Tak jsme zašli do agentury a začali válčit s byrokracií. Ke konci jsem měl pocit, že i prodavačka v obchodě po mně bude chtít nějaký potvrzení. Ale nakonec jsme přece jen odletěli. Práci jsme dopředu nesehnali, natož abychom věděli, kde budeme bydlet. Amerika může být hodně napínavé místo.“

**Co, kde, jak dlouho a za kolik jsi dělal? ** Pracoval jsem v Nevadě, přímo v Las Vegas. Tři měsíce jsem připravoval pizzu a sandwiche za 6.50$ na hodinu.

Jaké jsou výhody a nevýhody takové brigády? Výhoda je, že máš jistotu, že se ti vrátí náklady plus si vyděláš něco navíc. A nevýhoda? Občas jsem měl pocit, že jsem vyměnil tři měsíce života za počítač a foťák.

**Jaká byla tvá původní očekávání? ** Když jsem přiletěl, byl jsem hodně optimistický. Nevěděl jsem, že budu dva týdny čekat na social security number a jíst rohlíky. Nicméně si dovoluji tvrdit, že z původních očekávání se mi splnilo tak 75%. Jak dobrých, tak těch špatných.

Kdyby jsi měl možnost, jel bys i příští rok? Same time, same place. Ale sandwiche se mi už ve Vegas dělat nechce.

Co se ti jeví jako nejlepší alternativa letní brigády? Možností je hodně, záleží na tom, jaké máš priority. Dá se sehnat všechno. Když chceš vydělat, vyděláš. Když chceš vidět, uvidíš. Když chceš zažít, zažiješ. Když víš co chceš, just go´head.

Článek byl aktualizován 14. 6. 2010 (kav).

Další články k tématu