Jazykové znalosti Čechů jsou pro mnohé zaměstnavatele nedostačující

15. 4. 2021 | Aktuality

Jazykové znalosti ČechůStále více zaměstnavatelů požaduje pokročilou znalost cizího jazyka. Statistiky personální agentury Grafton Recruitment však ukazují, že tento požadavek mnoho Čechů nesplňuje. Cizím jazykem na nejvyšší úrovni hovoří pouze třetina uchazečů o práci.

Češi nejčastější ovládají angličtinu, hovoří jí ale hůře než většina dalších evropských národů. Ve své znalosti cizích jazyků patří Češi společně s Francouzi, Italy, Poláky a Rumuny mezi nejhorší v celé Evropské unii. To může značně zkomplikovat jejich situaci na pracovním trhu.

Čtyři z deseti pracovních nabídek uvádí jako požadavek znalost aspoň jednoho cizího jazyka a nyní navíc stoupá zájem o pracovníky, kteří ovládají dva cizí jazyky. „Celkem dvojjazyčné pozice představovaly 30 procent všech nabízených pozic za uplynulý rok,“ řekla marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Nejpožadovanějším jazykem je angličtina, bez které se v řadě zaměstnání lidé neobejdou. Jako podmínka pro přijetí do zaměstnání se loni objevila v 55 procentech inzerátů a je o ni pětkrát větší zájem než o všechny ostatní cizí jazyky dohromady. Na druhém místě z hlediska žádanosti stojí němčina, na třetím francouzština. Poté následují italština a holandština.

Jazykové znalosti Čechů

Podle Součkové znalost cizích jazyků nejčastěji vyžadují zaměstnavatelé z podnikových a zákaznických služeb, obchodu a výroby a v oblasti IT. Největší zájem mají firmy o anglicky hovořící zaměstnance. Roste také poptávka po němčině, francouzštině a italštině. Naopak jazyky jako polština nebo ruština již tak žádané nejsou.

A jak jsou tedy Češi na tom se znalostí cizích jazyků? 36 procent Čechů uvedlo, že cizí jazyk ovládá na pokročilé úrovni, 54 procent pak má za to, že jejich znalost cizích jazyků je na střední úrovni. Co se konkrétních jazyků týče, angličtinu ovládají dvě třetiny lidí ucházejících se o práci. 12,5 procenta hovoří německy, francouzsky pak sedm procent lidí.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál. Vytvořte si nový rozvrh Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu …

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Češi chtějí v zaměstnání flexibilitu, důležité je i ocenění

Pandemie covidu měla dopad na pracovní trh a také na požadavky zaměstnanců. Ti stále častěji chtějí flexibilitu, delší dovolenou a jiné zaměstnanecké benefity. Podívali jsme se na to, co nejčastěji požadují čeští a britští zaměstnanci po svých zaměstnavatelích a co ovlivňuje jejich výběr práce. Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání je pro mladé Brity ve …

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od …