Jazykové znalosti Čechů jsou pro mnohé zaměstnavatele nedostačující

15. 4. 2021 | Aktuality

Jazykové znalosti ČechůStále více zaměstnavatelů požaduje pokročilou znalost cizího jazyka. Statistiky personální agentury Grafton Recruitment však ukazují, že tento požadavek mnoho Čechů nesplňuje. Cizím jazykem na nejvyšší úrovni hovoří pouze třetina uchazečů o práci.

Češi nejčastější ovládají angličtinu, hovoří jí ale hůře než většina dalších evropských národů. Ve své znalosti cizích jazyků patří Češi společně s Francouzi, Italy, Poláky a Rumuny mezi nejhorší v celé Evropské unii. To může značně zkomplikovat jejich situaci na pracovním trhu.

Čtyři z deseti pracovních nabídek uvádí jako požadavek znalost aspoň jednoho cizího jazyka a nyní navíc stoupá zájem o pracovníky, kteří ovládají dva cizí jazyky. „Celkem dvojjazyčné pozice představovaly 30 procent všech nabízených pozic za uplynulý rok,“ řekla marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Nejpožadovanějším jazykem je angličtina, bez které se v řadě zaměstnání lidé neobejdou. Jako podmínka pro přijetí do zaměstnání se loni objevila v 55 procentech inzerátů a je o ni pětkrát větší zájem než o všechny ostatní cizí jazyky dohromady. Na druhém místě z hlediska žádanosti stojí němčina, na třetím francouzština. Poté následují italština a holandština.

Jazykové znalosti Čechů

Podle Součkové znalost cizích jazyků nejčastěji vyžadují zaměstnavatelé z podnikových a zákaznických služeb, obchodu a výroby a v oblasti IT. Největší zájem mají firmy o anglicky hovořící zaměstnance. Roste také poptávka po němčině, francouzštině a italštině. Naopak jazyky jako polština nebo ruština již tak žádané nejsou.

A jak jsou tedy Češi na tom se znalostí cizích jazyků? 36 procent Čechů uvedlo, že cizí jazyk ovládá na pokročilé úrovni, 54 procent pak má za to, že jejich znalost cizích jazyků je na střední úrovni. Co se konkrétních jazyků týče, angličtinu ovládají dvě třetiny lidí ucházejících se o práci. 12,5 procenta hovoří německy, francouzsky pak sedm procent lidí.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to. Práce brigáda nebo OSVČ Po […]

číst více

Jak napsat perfektní motivační dopis

Motivační dopis někdy představuje rozdíl mezi zaměstnaným člověkem a tím, který musí hledat práci dál. Každý dopis musíte psát na míru pozice, na kterou se hlásíte. Existuje ale několik společných rysů, které motivační dopis posunou na vyšší úroveň a zvýší vaše šance získat zaměstnání snů. Nepište román Na žádané pozice se mohou hlásit stovky i […]

číst více

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

S rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru. Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá […]

číst více