Jaký je příběh vašeho táty nebo dědy? Zapojte se do soutěže Příběhy 20. století

27. 5. 2013 | Aktuality

Navštivte babičku, dědečka, rodiče, sousedy či známé, natočte jejich vzpomínky a přihlašte se do soutěže. K tomu vyzývá ministerstvo školství v rámci prázdninové soutěže Příběhy 20. století, kterou organizují neziskové organizace Post Bellum a Pant. Soutěž je otevřená nejen Čechům, ale i Slovákům. Bude probíhat od 1. června do 15. října a soutěžit lze ve třech věkových kategoriích: 13 – 15 let, 16 – 18 let a dospělá veřejnost od 19 let. Je možné zapojit se také jako tým. V soutěži je možné vyhrát až 50 000 Kč, smlouvu o autorské spolupráci s organizací Post Bellum a jiné zajímavé ceny.

Úkolem soutěžícího je natočit a autorsky zpracovat celoživotní svědectví pamětníka 20. století. Příspěvek do soutěže má mít formu zpracovaných vzpomínek vypovídajících o období nacistické a komunistické totality. Je možné ho natočit jako video nebo zaznamenat ve zvukovém formátu v libovolné délce, dále musí soutěžní příspěvek obsahovat text v délce maximálně 10 000 znaků shrnující životní příběh pamětníka, poslední povinnou položkou jsou pak fotografie s patřičnými popisky. Jednou z možností, jak se zapojit do soutěže, je také vytvořit určitý „příběh místa“.

Vítězí nejen nejzajímavější příběh, ale také nejlépe sepsané a zdokumentované vyprávění. Vzpomínky by měly být doplněné fotografiemi, popř. deníky, archivy a podobně. Ptát se můžete jak v rodině či u známých, tak i prostřednictvím některé organizace, jako je například Konfederace politických vězňů, Československé obce legionářské či Český svaz bojovníků za svobodu.

Registrovat se do soutěže je možné od 27. května na stránce projektu. Tam také najdete další informace týkající se pravidel a technických požadavků na záznamy.

Zdroj: webové stránky soutěže Příběhy 20. století

Zdroj fotografie: Stock.Xchng