Jak vyhrát boj s únavou?

25. 11. 2016 | Studentský život

Venku je pořád zima a tma, člověk by nejraději zůstal v posteli s hrnkem čaje a prospal se až do jara. Poradíme vám, jak i tomto období nabrat energii.

Těžko se vám ráno vstává z postele a ještě hůře dokopává k tomu, abyste něco pořádného udělali? Kromě lenosti může být na vině i únava. Pokud vám chybí energie, čtěte dál. Poradíme vám, jak s ní úspěšně bojovat.

Dobře jezte a hodně pijte

Tělo potřebuje energii, aby ji mohla mít i hlava. Necpěte se ale svíčkovou se šesti ani nezahánějte chutě pytlíkem bonbonů. Jezte zdravou, vyváženou stravu plnou vitamínů. Poučku o pěti porcích ovoce a zeleniny každý známe, stejně jako seznam potravin, které nám spíš škodí než prospívají. Když vás honí mlsná, sáhněte místo babiččiny bábovky po oříškách, banánu nebo jogurtu.

salad-1

Nezapomínejte ani na pitný režim. Vyhněte se ale slazeným nápojům, limonádám nebo energy drinkům. Místo toho poctivě vypijte každý den dva litry vody nebo čaje.

Vyřaďte kofein a alkohol

Ráno bez kafe si nedokážete ani představit? No, možná budete muset. Pravidelná konzumace kofeinu totiž vytváří závislost na této látce a pokud často trpíte únavou, rozhodně vám to nepomáhá. Zkuste kávu omezit a postupně úplně vyřadit. Za pár týdnů zjistíte, že bez kofeinu to jde taky, že tělo je samo od sebe méně unavené, lépe se vám vstává a den dokážete začít i bez dávky povzbuzovače.

Vedle kávy byste měli vyřadit také alkohol (a samozřejmě další návykové látky). Po dvojce vína se vám večer sice možná lépe usne, ale spánek nebude tak kvalitní, takže druhý den budete méně odpočatí.

Pořádně spěte

Zaklapněte počítač a jděte si lehnout. I když vám chvíli může připadat, že spát pět nebo šest hodin každou noc není zas takový problém, únava vás dožene a deficit hned tak nedospíte. Naordinujte si každý den aspoň sedm hodin v posteli – bez počítače, telefonu, televize a dalších aktivit. Jenom dostatečně odpočatá mysl dokáže podat ty nejlepší výkony.

sleep-1

Rozhýbejte se

Cítíte se přešlí i po tvrdém osmihodinovém spánku? Probuďte tělo pohybem. Nemusíte hned uběhnout půlmaraton, stačí se po ránu protáhnout a přes den se projít, abyste si pročistili hlavu. Pokaždé, když cítíte, že ztrácíte koncentraci, zkuste si od práce aktivně odpočinout. I pár minut vás osvěží a připraví na další úkoly.

Odpočiňte si

Nepočítejte s tím, že se ráno vzbudíte, protáhnete a budete bez přestávky fungovat až do noci. Mozek tak dlouho nedokáže jet na takový výkon, jaký od něj potřebujete. Naplánujte si přestávky a nešiďte se – protože když odbudete odpočinek, odbudete i práci: budete se hůře soustředit, věci vám budou trvat déle a budete více chybovat.

Naberte si jen tolik, kolik unesete

Když budete dělat práci za tři, tak to někde neklapne. Buď padnete vyčerpáním, nebo všechny úkoly odvedete mizerně, ve stresu a bez dostatečné péče. Zvažte svoje síly a naučte se říkat „ne“. Nebýt superčlověk není ostuda. Svoje možnosti nejlépe znáte vy sami.

Když nic nepomáhá

Dobře jíte, dobře spíte, žijete zdravě, nepřetěžujete se, ale únava ne a ne zmizet? Vezměte si volno a nechte tělo i mysl restartovat. Vypněte, odpočívejte, neodpovídejte na pracovní e-maily ani se nesnažte dohnat všechny seminárky do školy. Lidský organismus si zkrátka občas potřebuje odpočinout a nabrat síly.

holiday-1

Pokud nepomůže ani dovolená, běžte k doktorovi. Nemusí totiž jít o chvilkovou únavu a přetížení. Vašemu organismu můžou chybět některé vitamíny, nebo můžete mít únavový syndrom. Pokud ale budete dodržovat všechny zásady uvedené výše, nemělo by k tak závažnému problému dojít.

Zdroj fotografií: freeimages.com

Autorka: Laura Havlová

 

 

Další články k tématu