Jak uspět u ústní maturity: Nebojte se komise a naučte se hospodařit s časem

7. 6. 2020 | Rady maturantům

jak uspět u maturitZkouška dospělosti, tedy její ústní část, je tu. Jak to celé zvládnout se ctí a nepodlehnout při tom stresu?

Nepište na potítku román

Jakmile si vylosujete maturitní otázku, máte na potítku přibližně dvacet minut na přípravu. To se může zdát jako dostatek času, ale pokud toho k otázce máte hodně co říct, může se stát, že si nestihnete napsat všechno. Místo toho je lepší zapsat si klíčové body, které nechcete zapomenout zmínit. Vytvoříte si tak jakousi osnovu, podle níž se můžete řídit během ústního zkoušení, a váš projev bude mít lepší strukturu.

Druhou variantou je, že vás na potítku nic nenapadá. V takovém případě zaručený fígl neexistuje, ale obecně pomáhá si zapsat na papír cokoliv, co vás napadne a má to klidně jen vzdálenou spojitost s vylosovanou otázkou. Kdo ví, třeba to vaši paměť nakonec nakopne a vybavíte si i věci, o nichž jste ani netušili, že je nosíte v hlavě.

Mlčeti není zlato

Stres z toho, že skládáte jednu z prvních nejdůležitějších zkoušek ve vašem životě na vás může dopadnout v takové míře, že budete mít totální okno a nevzpomenete si ani na to, co jste se svědomitě naučili. Zhluboka se nadechněte a snažte se říct cokoliv relevantního. Hlavní je totiž nemlčet. Tím byste rapidně snížili své šance na úspěch. Zkuste říct prostě cokoliv, i když si třeba nejste jistí, jestli je to správně. Jakmile začnete mluvit, komise už má možnost navést vás správným směrem.

Učitelé vás potopit nechtějí

Jistě existují výjimky, ale valná většina učitelů se snaží studenty provést ústní zkouškou ke zdárnému konci. Třeba už jen proto, aby se s nimi nemuseli znovu potkat v září u opravné zkoušky. Dobrá zpráva také je, že i maturitní komisi tvoří jenom lidé, kteří si v mládí prošli tím samým co vy a byli také podobně nervózní.

Zdravé sebevědomí

Nikdo nemá rád všeználky, a maturitní komise není výjimkou. Trocha skromnosti zafunguje na komisi lépe než arogance, která může maturantovi uškodit zejména v případě, kdy si sice myslí, že všechno říká správně, ale ve skutečnosti se mýlí a dělá chyby.

Trénujte doma

Pokud vám dělá problém mluvit před lidmi, zkuste si během učení přeříkávat otázky nahlas. Když si otázky vyzkoušíte odříkat předem a natrénujete si o nich mluvit, nejenže se tím snáz danou látku naučíte, ale budete i méně nervózní.

Mluvte pomalu a rozvážně

Jedno slovo za minutu není ideální tempo, ale zároveň byste také ze sebe neměli chrlit informace s kadencí samopalu. Když totiž budete hovořit pomalu a rozvážně, snáze vyplníte čas zkoušky a nebudete muset zabrušovat do detailů, u kterých si nejste úplně jistí. Pokud budete mluvit moc rychle, bude vám hůř rozumět a rychleji vyčerpáte všechna témata, která jste si zapsali na potítku, čímž dáte až příliš velký prostor komisi pro kladení otázek.

Když naopak budete mluvit moc pomalu, hrozí že nestihne zmínit vše podstatné. V rámci přípravy si tak zkuste sepsat ty nejdůležitější body u každé otázky a na každý z nich si vyhraďte tolik času, abyste se vešli do časového limitu zkoušky.

Naučte se na maturitu

Pravděpodobnost, že u ústní zkoušky uspějete tak, že se naučíte jednu jedinou otázku činí asi tři procenta. Nejlepší rada proto zní: naučte se všechno, nebo minimálně mějte o každé otázce alespoň trochu přehled.

Osvědčeným „návodem“ na to, jak všechny otázky zvládnout je připravit si studijní plán, kde si rozvrhnete, kolik otázek se musíte denně naučit či si zopakovat. Jakmile si celou přípravu hodíte na papír, začne mít reálné obrysy a přestane vás tolik strašit.

Zdroje:
https://www.novinky.cz/
https://jakserychlenaucit.cz/

Další články k tématu