Jak správně vyplnit elektronickou přihlášku?

15. 1. 2013 | Přijímací řízení

Papírovým přihláškám na vysoké školy již pomalu odzvonilo. Mnohé české univerzity přijímají od svých uchazečů již výhradně elektronické přihlášky. Necelé dva měsíce před „přihláškovým deadlinem“ je ten správný čas upozornit na hlavní chyby, které můžou uchazeči udělat při vyplňování elektronické přihlášky.

Hlavní výhodou současných elektronických přihlášek je fakt, že je můžete vyplňovat z pohodlí domova. Odpadá tak pečlivé vyplňování papírových přihlášek, které bylo strašákem mnohých studentů. V elektronické přihlášce si ale místo na čitelnost vyplněných údajů musíte dávat pozor na překliky. Proto je potřeba obzvlášť pečlivé kontroly. Věřte, že jedna nepozornost vám může překazit, nebo alespoň velice znepříjemnit celé přijímací řízení. Taková neshoda jména v přihlášce se jménem na občanském průkaze vinou jednoho zatoulaného písmenka se může změnit v noční můru. Proto opravdu raději překontrolujte zadané údaje třikrát. Vyplatí se to.

Univerzity své elektronické přihlášky vytvořily velice intuitivně. Nejdříve se většinou pomocí svého rodného čísla zaregistrujete a poté již jen vyplňujete potřebné údaje. Většinou ani nemusíte vypisovat mnohdy zapeklitě znějící názvy oborů. Jednoduše budete následovat instrukce a „proklikáte se“ až k vámi vybranému studiu. Hlavní je si pečlivě přečíst všechny instrukce. Některé přihlášky vyžadují rodné číslo oddělené lomítkem, jiné naopak bez lomítka.

Podívejme se na několik rozdílů mezi elektronickou přihláškou Univerzity Karlovy (UK) a Masarykovou univerzitou (MU). První rozdíl jsem objevila již při hledání elektronické přihlášky na webu univerzit. Při otevření stránky MU se mi okamžitě v pravé části stránky objevil odkaz na elektronickou přihlášku. Na stránkách UK jsem ovšem musela chvíli hledat, než jsem se dostala k požadovanému odkazu.

UK: Prvním krokem je kliknutí na ikonu nový uchazeč a dále zadání svého rodného čísla a státního občanství. Poté vám systém nabídne výběr fakulty, formy a druhu studia a studijního oboru. V dalším kroku již jen vyplníte požadované informace ve formuláři a přihlášku uložíte.

MU: Masarykova univerzita zvolila opačný postup. Uchazeč si nejdříve zvolí typ studia, poté fakultu a studijní obor. Pokud si vybral obor, který se nabízí pouze v dvouoborové kombinaci, vyzve ho systém k výběru druhého oboru. Po zvolení oboru se uchazeči objeví stránka, kde nalezne informace o oboru, o přijímacím řízení a o uplatnění absolventů. Zde nalezne i odkaz založit přihlášku do tohoto oboru. Pak už jen vyplníte požadované informace a systém vám vygeneruje heslo, se kterým se pak můžete k přihlášce kdykoliv dostat. Po odeslání hesla budete muset vyplnit ještě další upřesňující informace.

I když správně a včas vyplníte svou přihlášku, nemáte ještě vyhráno. Nesmíte totiž zapomenout včas zaplatit poplatek. Můžete ho uhradit ihned po odeslání přihlášky kreditní kartou, nebo později převodem.

Závěrem – když už podáte přihlášku správně vyplněnou a včas zaplatíte požadovaný poplatek, nezapomeňte si viditelně zaznamenat datum samotného přijímacího řízení. Byla by škoda ho zmeškat. A ano, i to se stává…

Zdroje informací: stránky univerzit Zdroj obrázku: sxc.hu